A média úgy mossa az agyunkat hazugságokkal, hogy észe sem vesszük: mindaz, amit elhitetnek veled minden nap!

2017. július 11., kedd




Láss bele a médiagépezet fogaskerekei közé! Ébredj fel! Lázadj!

Amint reggel felkelsz, és kinyitod a szemeid, már az első néhány másodpercben manipulálják az agyad. Manipulálják különféle reklámokon keresztül.

Igen. Nem is gondolnád, de már az első 10 másodperce a napodnak belecsúszik egy reklámblokkba. Ahogy megszólal ugyanis a telefonon az ébresztő, máris befolyásolják a belső tudatviágodat.

Vidám, pörgős csengőhang sugallja, hogy reggel verj be egy tál müzlit, vagy igyál egy multivitaminos ivólevet, hogy tele legyél energiával egész napra.

Mindez egyáltalán nem valami erőltetett belemagyarázás. Pusztán árukapcsolás. Az érzelmekkel való manipuláció.

Mint ahogyan álmosság esetén a kávé - mint egy árukapcsolás - jut eszünkbe, nagy meleg esetén pedig mi esik jól? Hát persze, hogy egy nagy pohár hideg üdítő.

Folyamatosan reklámok masszájában éljük modern mindennapjainkat. Befolyásolnak döntéseinkben, az életünkben, sőt, gyakran még világképünk alakulásában is.

Nem mindig törvényszerűen károsak, de azt nem lehet elvitatni tőlük, hogy rendkívüli hatással vannak ránk. Egy régebbi pszichológiai reklámkísérlet keretében egy filmben ezredmásodpercig megjelenő képeket helyeztek el különféle termékekről.

Bebizonyosodott, hogy akik látták a filmet, utána nagyobb számban vásároltak azokból a termékekből, melyek ily módon bújtatottan megjelentek a film alatt.

Ugyanezzel a trükkel, de immáron egy tökéletesített formában befolyásolnak, terelgetnek minket nap, mint nap.

Elhitetik velünk, hogy szükségünk van arra a bizonyos autóra, és hogy a házra vennünk kell még hitelből egy hatalmas, szárnyas ablakot. Szükség van arra a mobilra is, mert a jelenlegi már őskövület, hiszen több, mint másfél éves!

Ittál már abból az üdítőből? Ha még nem, akkor nem vagy menő, és éreztetik a reklámokon keresztül, hogy te valamiből bizony kimaradtál.

Így működnek a reklámok. A legbelső énünkre hatnak, bizonyos ösztönökre, mint az irigység, és a kapzsiság, és természetesen a mohóság. A mai reklámok és a fogyasztói társadalom arra nevel, hogy semmiből sem elég.

Nincs felső korlát, pontosabban: csak a pénzed szab határt a töménytelen élvezeteknek.

Aztán meg jön a rengeteg hitel. Az élet nagylábon, melyhez sokan hozzászoknak, így pedig családi tragédiák egész soráról hallani...

Emberi sorscsapások száradnak a reklámipar és a fogyasztói társadalom lelkén. Már ha lenne neki lelke. Valójában minden arról szül csupán, hogy megpróbálják még a saját anyjuk lelkét is eladni a reklámszakemberek.

Nem tisztelnek olykor még törvényt sem.

A reklámoknak és a médiának abban is óriási felelőssége van, hogy a fogyasztás hihetetlen mértékben megnőtt, és a bolygó lassan már nem tudja kiszolgálni az igényeinket. A tervezett elavulás, a mértéktelen fogyasztás mind kinyírják a bolygónkat.

Pedig abból csak egy van, és nem lesz másik, ami csereszabatos!

OSZD MEG másokkal is!

érdekes érdekesség feltáró média filozófia elgondolkodtató reklámok


Megtekintések száma: 176025





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet