​A mesterséges intelligencia fedezett fel új dolgokat a Marson, fotók is jöttek róluk

2020. október 7., szerda




Marsi kráterek láthatók azokon a fotókon, melyeket a NASA osztott meg nemrég. A képződményeket nem emberek fedezték fel, hanem az éles szemű mesterséges intelligencia.

A NASA Mars Reconnaissance Orbiter nevű űrszondájának fotóit böngészve figyelt fel új, eddig ismeretlen marsi kráterekre a mesterséges intelligencia. Az űrszonda fő feladata, hogy nagy felbontású képeket készítsen a vörös bolygó felszínéről és olyan helyek után kutasson, ahol majd landolni tudnak az első űrhajósok.

A krátereket, melyekről nemrég fotókat is közölt a NASA, meteorbecsapódás okozta. Az égitest darabjai valamikor 2010 márciusa és 2021 májusa között értek földet (pontosabban Marsot) a planéta Noctis Fossae nevű régiójában. Ez egy hosszú, keskeny, és igen sekély terület.

A The Next Web szerint a legnagyobb képződmény 4 méter széles, de még ez is túl kicsi ahhoz, hogy a tudósok detektálni tudják. E folyamat azért sem könnyű, mert a kutatók “kézzel” végzik ezt a munkát, úgy, hogy a szonda által készített, egyébként alacsony felbontású Mars-fotókat egyesével átnézik. Egy fotót körülbelül 40 percig tart a rendszernek beolvasnia, miután a szonda továbbította azt. Mivel ez rendkívül hosszú időt vesz igénybe (főleg többtucatnyi, olykor több száz felvétel esetén) a kutatók a mesterséges intelligenciát is segítségül hívták. A rendszert több ezer Mars-fotóval okosították fel, egy olyan adatkészlettel, amely számos, már felfedezett krátert tartalmazott. Aztán pedig megtanították rá, mit kell keresnie.

A rendszer gyorsaságát mutatja, hogy a korábbi, majdnem háromnegyed órás ellenőrzés képenként öt másodpercre rövidült, és olyan képződményeket is észrevett, melyeket a tudósok nem. Ezeket látni az új képeken.

A rendszer ugyanakkor továbbra sem használható emberi közreműködés nélkül, hiszen vannak olyan részletek, melyeket csak egy kutató képes észrevenni. A programot a NASA dél-kaliforniai központjában, a Jet Propulsion Laboratoryban (JPL) működtetik, tucatnyi nagy teljesítményű számítógép segítségével.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 2203





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet