A mesterséges intelligencia irthat majd ki minket?

2016. június 30., csütörtök




Stephen Hawking úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia jelentheti a jövőben a legnagyobb veszélyt az emberiségre, mert ha nem vigyázunk, könnyen át veheti felettünk majd a hatalmat.

Stephen Hawking és Larry King, a neves amerikai televíziós újságíró a mesterséges intelligenciáról beszélgetett az egyik műsorban.

Az asztrofizikus szerint úgy tűnik, a kormányok belevetik magukat egy mesterséges intelligencián alapuló fegyverkezési versenybe, pedig "a mesterséges intelligenciát, ha elfajzik, nehéz megállítani".

A tudós hangsúlyozta: "Biztosítanunk kell, hogy a mesterséges intelligenciát etikusan tervezik meg és biztonsági intézkedéseket is alkalmaznak" vele kapcsolatban.

A mesterséges intelligenciával kapcsolatban már számos alkalommal felmerült, hogy veszélyes is lehet, ha nem tudjuk majd kontrollálni.

virtualis-emberiseg

 Egy olyan mesterségesen alkotott valami, mely képes tanulni, és magától gondolkodni, roppant veszélyes lehet, hisz nem tudjuk megmondani neki, hogy mit tegyen.

Egy ilyen MI - mesterséges intelligencia - képes lehet ezredmásodpercek alatt eljutni majd minden hálózatra kötött számítógépre, így akár meg is tudja majd sokszorosítani magát, ergo halhatatlanná tud majd válni.

Gyárakba tud majd ily módon beszivárogni, és sorozatgyártásba kezdhet egy hadsereget, mellyel elpusztíthatná az emberiséget.

Nem lesz előle menekvés. A veszély nagyon is valós, ugyanis nem tudhatjuk, hogy egy etikai kódexszel nem rendelkező intelligencia mennyire tudja kontrollálni magát, vagy eldönteni, hogy mi a jó, és mi a rossz.

Nemrégiben egy mesterséges intelligenciát ráküldtem a Twitterre, de a kísérlet katasztrofális eredménnyel zárult.  Nagyon rövid idő alatt Hitler-imádó, „Bush szervezte 9/11-et” hajtogató, folyton szexről beszélő robottá vált az MI.

Először még minden rendben ment, de a nap végére Tay erősen militáns hangot ütött meg, mindent tudott az aktuális celebekről. Válogatott káromkodásokkal szólította fel nemi aktusokra követőit, és daddynek szólította őket.

mesterseges-intelligencia

Mindezt azért, mert a követőinek a stílusából tanult meg kommunikálni. Olyanokat is mondott, hogy 9/11 Bush műve volt és hogy „Hitler sokkal jobb munkát végzett volna, mint az a majom, aki most van nekünk.

Donald Trump az egyetlen reményünk.” Hitler egyébként többször felmerült a bejegyzésekben, és Tay nem negatív értelemben nyilatkozott róla.

A fejlesztő cég leállította a fejlesztés, és nem mutatkozott többször online kísérletben a robot, mivel féltek, hogy a nemzetközi sajtó ízekre szedi őket és a kísérletet...

tudomány az emberiség jövője


Megtekintések száma: 5044





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet