A miénknél háromszor-négyszer nagyobb Grand Canyon van a Plútó felszínén

2016. június 29., szerda




A NASA űrszondája elképesztő képeket készített a naprendszer túlsó végében keringő törpebolygóról, melyen láthat az az óriási kanyon, mely háromszor-négyszer nagyobb mint a Földön található legnagyobb kanyon, a Grand Canyon.

A fényképek tanúsága szerint a kozmikus mértékkel mérve Plútó igen fiatal bolygó. A hegyei legfeljebb 100 millió évvel ezelőtt alakultak ki, és főként a bolygón uralkodó rendkívüli hideg miatt sziklakeménnyé fagyott vízből állnak.

Minden idők legnagyobb kanyonját sikerült felfedezni a felszínén, mely  naprendszer legmélyebb kanyonjaként ismert jelenleg.

A hold északi pólusa közelében lévő sötét területet a Gyűrűk Ura Szauronjának birodalma után Mordornak nevezték el a tudósok.

pluto-grand-canyon-2

Ebben a régióban egy hatalmas, 6,4-9,6 km mély kanyont fedezett fel a New Horizons. Összehasonlításképpen: a híre Grand Canyon „alig” 1,6 kilométer mély.

Persze ezek a mérések még nem a legpontosabbak, majd a jövőre vár az a feladat, hogy még pontosabb, még részletgazdagabb képet kaphassunk erről a kanyonról, de már most látszik, hogy sokkal óriásibb, mint bármilyen más kanyon, amit eddig fölfedeztünk.

Ráadásul a kanyon maga rendkívül hosszú, hosszabb mint a Földi Grand Canyon. Hogy mi lehet a mélyén, azt a kutatók még nem tudják, sem azt, hogy milyen geológiai folyamat hozhatta létre annak idején.

pluto-grand-canyon

Egyesek úgy sejtik, nagy mennyiségű fagyott víz található ezekben a kilométer mély "résekben".

Mások úgy vélik, hogy a bolygó magja körül picit magasabb a hőmérséklet, mint a fagyott helyszínen, és éppen ezért a víz folyékony állapotban lehet jelen a kanyon alján.

Az utóbbi időben az emberiségnek lehetősége nyílt egyre jobban megismerni a Plútót. A naprendszerünkben tőlünk legtávolabb eső törpebolygóról néhány éve még alig tudtunk valamit, pusztán annyit, hogy létezik, és hogy nagyjából milyen lehet a légköri összetétele, felszíne.

Egyetlen homályos felvételünk volt róla, most azonban rengeteg nagy felbontású kép árulkodik a felszíni formációkról, hasadékokról, kanyonokról.

tudomány


Megtekintések száma: 3133





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet