A Mona Lisa rejtély – kódok lapulnak a festmény mögött? Az igazi Da Vinci kód nyomában

2016. szeptember 18., vasárnap




Leonardo da Vinci híres festménye még ma is rengeteg megmagyarázhatatlan kérdést tartogat magában, melyet sem az önjelölt kódfejtők, sem a történészek, régészek, de még a tudomány sem tudott megfejteni.

A tudomány azonban az utóbbi években újra nekiesett a lenyűgöző festménynek, hogy megpróbálja fellebbenteni a fátylat a titkokról.

Mona Lista rejtélyes mosolya

Sokan áhítattal átitatott csodálattal szokták figyelni a Mona Lisa feltehetően női modelljének mosolyát, ugyanis van benne valami szokatlan, valami különös.

A megfoghatatlan mosoly Leonardo több képén is megjelenik, talán nem véletlenül.

Egyértelmű kapcsolat van a különböző alkotásai között, melyet valami összeköt, és sokak szerint ez maga a mosoly,

vagy ha épp nincs észrevehető mosoly a festményen, akkor a mosoly a háttérben húzódhat meg, rejtve.

Leonardo már a Mona Lisa előtt is festett női modelleket, hasonló mosollyal az arcukon. A 15. század végén például a híres La Bella Principessa című festményén is felfedezhető a titokzatosság.

A Mona Lisán ugyanakkor a rejtélyes mosoly azért is érdekes, mert valójában nem mosolyog, de mégis úgy tűnik. Ezt a különleges színkeveréssel magyarázza a tudomány, azonban egyesek szerint még ennél is több állhat a dolog mögött.

Ha közelről nézzük a képet, látszik, hogy Mona Lisa szája lefelé húzódik. Tehát valós, azonnal látható mosolyról szó sincs.

Amint azonban egy kicsit messzebbről, vagy esetleg más szögből tekintünk a műre, mindjárt mosolyogni kezd a híres festmény női alakja.


Kódok a Mona Lisa mögött

Nemrégiben nagy port kavart egy férfi felfedezése, aki azt állította, hogy egy bizonyos kódot talált a Mona Lista szemében.

Elmondása szerint a kód ugyan szemmel nem látható, feketével van a zöldesbarna alapra írva Mona Lisa jobb pupillájában az LV, ami egyértelműen Leonardohoz kapcsolható.

A bal pupillájában valami ég ennél is megdöbbentőbb dolgot talált.

A baloldalon ugyanis a C és E betűket lehet kiolvasni, de csak nagyon nehezen. Egyesek még ebben sem értenek egyet, és szerintük a B és az S betűk láthatóak azon a ponton. Hogy ez miért ennyire érdekes és megdöbbentő?

Nos, mint tudvalevő, eddig úgy sejtették a történészek, hogy begy bizonyos Lisa Gherardini volt a Mona Lisa festmény modellje, aki egy Firenzében élő kereskedő felesége volt.

Azonban Leonardo más források és infók szerint a képet Milánóban festette, így a modell nem lehetett Gherardini.

Erre lehet bizonyíték a kép hátulján szereplő évszám is: 149. Nem elírás, valóban csak három számjegy látható rajta, de csak azért, mert a régészek szerint kikopott a negyedik évszám.

Egyértelmű, hogy az 1490-es években készült a mű, akkor pedig da Vinci Milánóban tartózkodott.

Vinceti szerint a polihisztor a milánói herceg, Ludovico Sforza udvarának egyik udvarhölgyét kérte fel a modelljeként.

A háttérben jobboldalon a 72-es vagy L2-es kód vehető ki. több szakember is is elmondta, hogy a jelek rögzítéséhez nagyon vékonyszálú ecsetre és nagyítóra volt szükség.

Hogy mit, és miért akart megüzenni Da Vinci az utókornak, az valószínűleg még nagyon sokáig rejtély marad, de abban biztosak lehetünk, hogy egy napon majd teljesen lehull mindenről a lepel.

rejtély rejélyek mona lisa da vinci


Megtekintések száma: 177040





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet