A NASA az űrben végezheti el a fizikának ellentmondó kísérletet

2017. március 9., csütörtök




Olyan dolgot bizonyíthatnak, amit a tudomány ma még nem ismer, sőt, egyelőre lehetetlennek tartja.

A NASA egy rendkívül érdekes, és egyben bizarr vállalkozásba kezd, és mindezt az űrben szeretné elvégezni, zéró gravitációs környezetben.

Arról van szó, hogy az amerikai űrügynökség létre akarja hozni a világ első kozmikus fagyasztóját.

Na persze ez a megfogalmazás elég hétköznapian hangzik, és talán nem is a legtudományosabban. Valójában arról van szó, hogy azzal kísérleteznek a jövőben, hogy létrehozzák az egész univerzum leghidegebb pontját.

Állandó mozgás során ugyanis az abszolút nulla fok alá szeretnének hozni egy adott pontot, mely megtörhetné a fizika jelenlegi törvényeit. Akár több ponton is.

Ugyanis ha kiderül, hogy a valaha ismert leghidegebb hőmérsékletnél is létezik hidegebb, az alapjaiban lehet hatással az általunk ismert fizikára, és a csillagászati ismereteinkre is.

A NASA azt tervezi, hogy egy mini laboratóriumot küld fel az űrben, a Nemzetközi Űrállomásra, hogy ott tudják elvégezni a kísérleteket.

Így nincs semmiféle egyéb behatás, mint a gravitáció, vagy a Föld állandósult forgása.

Elmondásuk szerint az egység, amit elkészítettek és lefejlesztettek, képes az atomokat 100 milliószor(!) hidegebbé hűteni, mint az bárhol az univerzumban fellelhető lenne.

Vagyis gyakorlatilag a Föld körül keringő Nemzetközi űrállomáson jöhet majd létre a világegyetem leghidegebb pontja.

Elméletileg, ha ilyen módon hűtik le az atomokat olyan erősen, és olyan mély szintre, hogy azok még a rezgésben is megálljanak, és teljesen mozdulatlanná váljanak, akkor az anyag egy teljesen új formáját sikerül megalkotniuk.

Ezt sokan Bose-Einstein kondenzációként is ismerik.

A bozonokból álló híg gáz állapotú anyag, mely le van hűtve az abszolút nulla fokhoz igen közeli hőmérsékletre. Ilyen körülmények között a bozonok nagy része a legalacsonyabb kvantumállapotot veszi fel, ahol a makroszkopikus kvantumjelenség figyelhető meg.

Ez úgy állítható elő, hogy egy igen kis sűrűségű gázt lehűtenek, közel a normális légkör százezred részének sűrűségén, ultraalacsony hőmérsékleten.

A kutatás nagyban hozzájárulhat a fizika és a világegyetem egyre nagyobb fokú megértéséhez ugyanis még ma is sötétben tapogatózunk, és az univerzum 95%-a ismeretlen számunkra.

Ha a kísérletek sikerülnek, és minden úgy alakul, ahogyan azt várják, akkor az anyag megszűnik részecskeként működni, és elkezd hullámként viselkedni.

Az így létrejövő anyag sokkal nagyobb mértékben lehet képes energiát közvetíteni, és talán kulcsa lehet nem csak egy örök energiaforrásnak, hanem bizonyos örökmozgó szerkezeteknek is.

"Az extrém alacsony hőmérsékleten kezelt atomok teljesen más megvilágításba helyezhetik az anyagról, és anyagi világról alkotott képünket" - állítják a NASA kutatói a projekt kapcsán.

Hamarosan tehát rengeteg kérdésre választ kaphatunk a fizikával, kvantumfizikával, és az univerzum működésével kapcsolatban.

tudomány technológia technika rejtély fizika rejtélyek kvantumfizika


Megtekintések száma: 33119





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet