A németek többsége megnyitná a görög határt a menekültek előtt: mi van?!

2020. május 28., csütörtök




A német Infratest Dimap az ARD Tagesthemen című műsora és a Welt megrendelésére készült kutatása szerint a németek 57 százaléka megnyitná a görög határt, ha ezt követően az érintett embereket szétosztanák az Európai Unió tagországai között. A megkérdezettek 41 százaléka utasította el ezt a felvetést.

A vizsgálatban arra a kérdésre, hogy Németországnak és Franciaországnak akkor is fogadnia kellene-e menekülteket, ha a többi tagország elzárkózik, 48 százalék válaszolt támogatóan és 49 százalék volt elutasító. A többiek nem tudtak vagy kívántak válaszolni.

A lap hozzáteszi: a kérdés valójában csak elméleti, az Európai Unió 2015 óta nem tud megegyezni a menekültek elosztási mechanizmusáról.

Mi az egésznek az apropója?

A török államfő Moszkvában tett hivatalos látogatásáról hazatérőben a repülőgépen török újságíróknak úgy fogalmazott: arról, hogy a török-görög határ

nyitva van-e vagy már zárva, nekünk nincs időnk vitázni, a téma le van zárva, a kapukat ezennel megnyitottuk.

Erdogan hangsúlyozta:

a menekültek addig jutnak el, amíg tudnak, mi nem kényszerítjük őket távozásra, saját meggondolásból teszik.

Ankara egy héttel ezelőtt, február 28-án jelentette be, hogy a török hatóságok már nem tartóztatják fel azokat a migránsokat, akik Törökország területéről az Európai Unióba kívánnak menni, holott a török vezetés ezt vállalta a 2016 tavaszán Brüsszellel kötött megállapodásban. Görögország a lépésre válaszul megerősítette keleti határai védelmét, aminek következtében több mint tízezer migráns torlódott fel a két ország szárazföldi határa mentén. A görög határrendészet egyebek mellett könnygáz bevetésével igyekszik megakadályozni a migránsok átjutását. Athén az uniótól is támogatást vár a helyzet rendezésére.

A török elnök szerint a görög hatóságok kegyetlen fellépése miatt eddig már öt menekült vesztette életét.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 5851





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet