​A pandémia és a légszennyezettség - a NASA új adatai

2020. november 30., hétfő
Sokmindenre fény derült...

Nagyon sok szó esett a pandémia kapcsán a levegő minőségéről. Hiszen a kettő összefügg, legalábbis a Covid 19 terjedésének sebessége szempontjából mindenképpen. De a légszennyezettség emberi hozzájárulásának mértékét megítélni nagyon nem egyszerű.

Nem csak az ember

A légkör szennyező anyagai természetesen is előfordulnak, de mértéküket nagyban befolyásolja az emberi tevékenység. A most vizsgált anyag a nitrogén-dioxid, melynek kibocsátása az ember egyik fő hibája a légkör szempontjából.

A kibocsátás mértékét meghatározni azonban nem egyszerű, mivel a légköri folyamatok során természetesen is jelen van az anyag a légkörben. Vagyis mennyi az emberi, és mennyi a természetes nitrogén-dioxid szintje? A kérdés fontos, hiszen ehhez igazítva sokkal jobban lehet szabályozni a kibocsátás mértékét, ami nagy segítség a klímakatasztrófa elleni fellépésben, főleg, ha a gazdasági szempontokat is vizsgáljuk.

A NASA számára azonban nem egyszerű a mértékek meghatározása az említett gondok miatt, most azonban a pandémia remek lehetőséget teremtett erre is.

Ha nem lettek volna a Covid miatt bevezetett korlátozások, akkor ezeket az adatokat a NASA tudósai sem tudták volna összeszedni. Mivel azonban jelentős leállásokkal kell számolni világszerte, így a fejlett mesterséges intelligenciák bevetésével modellezni lehet, mi lett volna, ha nincs a pandémia.

Így megkaphatjuk azokat az adatokat, amik megmutatják, ha minden a rendes kerékvágásban folyik, mekkora lett volna a nitrogén-dioxid szintje, amit már össze lehet hasonlítani azzal, ami most mérhető - ezekből pedig igen sok dolog kiderül.

Egyrészt az, hogy még a NASA tudósait is meglepte, mekkora mértékű volt a leállás következtében kialakuló nitrogén-dioxid visszaesés. Sok helyen elérte az 50%-os mértéket is, ami pedig azt mutatta meg a tudósoknak, hogy a szabályozások még jócskán faraghatnak le a kibocsátás kvótákból, amivel sokat lehet gyorsítani a klímaváltozás elleni fellépésen is!

Igaz ugyan, hogy a gazdaságra gyakorolt hatásokat mindenképpen figyelembe kell venni, de az is tény, hogy a pandémia rámutatott a home office előnyeire, a kivitelezési lehetőségekre, és arra is, hogy mekkora különbséget jelent az, ha valaki szennyezett levegőjű városban él, főleg az egészsége szempontjából (melynek természetesen központilag is durva anyagi vonzata van). 


Megtekintések száma: 18768

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet