A Paypal alapítója meg fogja változtatni az életünket és a tudományt

2017. július 5., szerda




Peter Thiel vakmerő projektbe invesztál. 

Ha sikerül, neki köszönhetjük majd az első feltámasztott ősi mamutot? Peter Thiel igazi dollármilliárdos, azonban a pénze kívül más is foglalkoztatja az üzletembert.

Sokan már most is fiatal John Hammondként emlegetik egymás között, utalva a Jurassic Park filmbéli megalkotójára, az iparmágnásra.

Ugyanis egy olyan projektbe invesztált bele, ami, ha sikerül, akkor az emberi történelemben először kerülhet sor egy rég kihalt állatfaj feltámasztására.

Ezzel pedig valóságos tudományos mérföldkövet írnának.

Az emberiség már a kezdetektől fogva kacérekodott azzal a gondolattal, hogy állatokatn klónozzanak, főleg miután Dolly, az első genetikailag előállított bárány megszületett.

Azonban egy kihalt faj lehetne az igazi áttörés. Egy mamutleleten merült fel először, hogy el lehetne végezni a klónozást, mivel viszonylag egy darabban találták meg, gyakorlatilag teljesen jól konzerválódva.

A vastag hótakaró alól kikandikáló két agyarból első látásra nem lehetett sejteni, hogy milyen jó állapotban megőrződött gyapjas mamuthoz (Mammuthus primigenius) tartozik.

A feltárás valósággal felvillanyozta a szakembereket: három láb, a test nagy része és az ormány szinte tökéletes állapotban maradt meg.

Az információk és a genetikai anyag kinyerhetők voltak, igaz ezek sem voltak teljesen sérülésmentesek, de a kutatók akkor azt állították, hogy néhány éven belül már annyit fejlődik a genetika, hogy terítéken lehet egy mamut feltámasztása is.

Egy mamut klónozása azért lenne könnyebb, mint egy őshüllőé, mert nem voltak olyan hosszú időn át kitéve a környezet és az idő viszontagságainak, és lenne mivel kipótolni a genetikai hézagokat, ha nem sikerülne teljes DNS kódot kinyerni.

Ráadásul az előkerült mamutban vért is találtak, a helyszínen figyeltek fel először a sötétvörös folyadékra, ami a testből szivárgott.

Korábban volt már arról szó, hogy a testet felhasználják orosz kutatók arra, hogy mamutot klónozzanak, de egyelőre ezen törekvések még a kezdeti fázisban vannak.

Sokak megdöbbentek azon, hogy a Paypal alapítója a mamut feltámasztásának projektjét választotta a mesterséges intelligencia, vagy az öregedés gátló kezelések technológiája helyett.

Az év elején a Harvard Egyetem tudósai azt mondták, hogy még közel 2 évre van szükség ahhoz, hogy nagy bizonyossággal létre tudják hozni az első prehisztorikus mamutot.

Ez egy óriási előrelépés lenne a dinoszauruszok, és az így létrehozandó való életben is létező Jurassic Park felé.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia technika genetika klónozás mamut


Megtekintések száma: 59635





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet