A pénz, mint adósság: a pénzrendszer rabjai vagyunk?

2017. április 9., vasárnap




Alapjaiban uralja a világunkat, mindent átsző, és gazdasági válságokat okoz.

A pénz mindig is egy megfoghatatlan, értelmezhetetlen fogalom volt. Ellentmondásos módon mégis alapjaiban határozza meg az életünket.

Azt azonban még kevesebben tudják, hogy honnan ered a pénz, miért jön létre, és hogy mennyire átvernek vele minket, átlagembereket. Megkockáztatjuk, hogy a világ egyik legnagyobb svindlije ez az egész, a bankrendszereken átívelő, mocskos adósságcsapda.

A legtöbbünket azzal etetnek, hogy a pénzt az állam hozza létre, és különböző érme, és pénzverő helyeken van létrehozva.

Ez ugyan igaz, de csak egy kis részben igaz. A valóság egésze azonban az, hogy a pénzt egyes magánkézben lévő társaságok, azaz bankok állítanak elő. agyon sokan nem tudják azt sem, hogy ezek a bakok ezt nem a bankba korábban befizetők pénzéből hoznak létre.

Sokkal agyafúrtabb módon van megoldva ez az egész. Arról van szó ugyanis, hogy a bankok a hiteligénylők visszafizetési ígérvényből. Ez azt jelenti, hogy amikor hitelt veszünk fel, s aláírjuk a papírokat, akkor olyan kötelezettséget vállalunk a bank felé, mely örök érvényű lesz.

Azaz a bank ezzel a pénzzel tud számolni, mivel ha a felvett hitelt és a kamatot nem fizetjük vissza, akkor elvehetik az ingatlanunk, így a bank biztosan "pénzénél lesz", így vagy úgy.

Ez azért fontos, mert ebben a spirálban a bankok így tudnak újabb és újabb pénzeket megteremteni, amit aztán másoknak hiteleznek. Kicsit bizonyos értelemben még akár egy piramisjátékhoz is hasonlít, de csak egyes aspektusaiban. Ugyanis képes lehetne bedőlni a rendszer, és előbb-utóbb be is fog.

A nagy hitel lufi napjai meg vannak számlálva, és ha kidurran, rengeteg károsultja lesz, és családok, vállalkozások, és akár országok fognak belerokkanni.

A hitel felvételekor trükkök százai mennek végbe a bankoknál. Az ugyanis úgy működik, hogy a pénz nem áll rendelkezésre, csak virtuálisan a rendszerben. Sokszor a banknak kell előbűvészkednie, más hitel visszafizetésekből, vagy pedig - egyesek szerint - fantompénzekből.

Szomorú, és egyben felháborító dolog, hogy a bank részről csupán ennyi a kötelezettség, míg egy hitelt felvevő család egész életét megpecsételheti a döntés.

Nem csak a hitelek kapcsán, de általánosságban véve is attól félnek mind a mai napig legjobban a bankok, hogy megrohamozzák majd őket az ügyfeleik. Ilyenek előfordultak már a múltban, és elő fognak majd a jövőben is. Ám globálisan, világszerte egy időben még soha.

Egyes feltételezések szerint nem kizárt, hogy bekövetkezzen majd egy ilyen a közeljövőben, mely gyakorlatilag a bankszektor végét jelentené

Ugyanis ebben az esetben az emberek megrohamoznák a bankokat, hogy kivegyék pénzeiket. Ekkor fognak óriásit koppanni az emberek, ugyanis ki fog derülni, hogy a bankok hamis, fantompénzekkel "játszottak", és az ügyfeleiknek csak egy töredékének tudnák odaadni pénzeiket.

A bankrendszer tehát arra törekszik, hogy az ember a számlán tartsa a pénzét, ne vegye ki, és a bankkártyával fizessen, ahol csak lehet. Amíg ugyanis virtuálisan pörög a szám, addig az a pénz nem létezik, hisz nem ölt testet, vagy inkább bankót.

Vagyis ezeket a virtuális számokat nagyon könnyű manipulálni, és talán meg is teszik, hiszen így életképes csak a rendszer. Ha mindenki hozzá szeretne jutni a pénzéhez, azzal térdre kényszerítenék a bankrendszert.

Bődületes pénzek lehetnek a világban. A múltban, amikor a pénz nem, mint fizetőeszköz, hanem jószágok formájában volt jelen, egyértelműen korlátozott volt. Am azonban a virutális világban bármennyi pénz teremthető, és rengeteg a fantompénz is, mely csak jelen van a rendszerben, és a semmiből lett megteremtve.

Hogy ez a fantompénzekkel tűzdelt bankrendszer mikro dől be, még nem lehet tudni. De egyértelműen megmondta már több elemző is, és gazdasági szakember, hogy az elkövetkező években komolyan meg lesz az esély arra, hogy a bankszektor újabb bástyái dőljenek be.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes érdekesség gazdaság pénz


Megtekintések száma: 229612





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet