A porszem-effektus elmélete magyarázhatja meg a világ eredetét?

2017. április 19., szerda




A világunk más világok apró kvantumbuborékjában létezik?

Vajon egyedül vagyunk a világegyetemben? Mi van, ha valójában mindig is a teremtőnkkel együtt voltunk jelen az univerzumban?

És mi van akkor, ha a mi világunk valójában egy sokkal nagyobb világ egyetlen porszeme?

A porszem-effektus nem szól másról, mint arról, hogy a világ talán nem több, mint egyetlen porszem egy másik világban. És az a másik világ is csak egy porszem egy sokkal nagyobb világ viszonylatában.

Vagyis ha ez így van, gyakorlatilag végtelenné válhat az univerzum, csak teljesen más értelemben.

Egyrészt nekünk, a benne élők számára is végtelennek tűnni, másfelől végtelen abban a tekintetben is, hogy magasabb szinteken, de még alacsonyabb szinteken is végtelen a miénkhez hasonló buborék létezik.

Egy ilyen apró, a miénkhez hasonló rendszerben élő lények nem fogják fel, mennyire aprók is. Nekünk a távolságok hatalmasnak tűnnek, szinte felfoghatatlannak.

A felsőbb szinteken élőknek pedig egyetlen tollvonásnyi az a távolság, amiért mi a jelenleg technológiánkkal évmilliárdokon át utaznánk az űrben.

Ez nem jelenti azt automatikusan, hogy a felsőbb szinteken élő entitások a mi teremtőink lennének. Ők is egy nagy egész részei, egy végtelen, egymásra nyíló világrendszerben.

Úgy kell elképzelni, mint egy Matrjoska babát, ami végtelen apró, egyre kisebb benne rejlő babát tartalmaz, és végtelenszer beletehető egy nála nagyobb babába is.

A kör soha nem ér véget, mert ily módon is végtelen a világ. Vagy ha nem végtelen, akkor megvan az az illúziója, hogy végtelen.

Ahogyan egyre kisebb világokba kalandozna az egyszeri felfedez, azt tapasztalná, hogy ezen világok határainál a kvantumvilág törvényei érvényesülnének.

Ezért lehet az, hogy a mi világunkban is a nagyon apró, részecskék szintjén értelmezhető világban már a kvantumtörvények uralkodnak.

Ezek ugyanis egyfajta határvonalai a világunknak, a buborékvilágunk széleinek tekinthetők.

Egy másik világba átlépve aztán nagyjából ugyanazokkal a fizikai törvényekkel, viszonyrendszerrel találkoznánk, egészen addig, míg annak a világnak is elérnénk a végső, kvantumhatárához, és így tovább.

Hogy az elmélet mennyire lehet igaz, valószínűleg még nagyon hosszú ideig nem fogjuk tudni bizonyítani. Egy azonban biztos: A világunk sokkal több, mint amit érzékelünk belőle, és nagyon sok tudós és szakember esküszik rá, hogy nem is az egyetlen.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány univerzum filozófia


Megtekintések száma: 318321





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet