A Renne-barlang különös ékszereinek rejtélye: a neandervölgyiek műve, vagy egy eddig ismeretlen kultúráé?

2016. szeptember 25., vasárnap




A Renne-barlangban talált ékszereket a tudomány jelen állása szerint egészen biztosan nem a modern ember készítette. 

Újra képbe került a neandervölgyi elmélet, ami azonban szintén nem magyaráz meg mindent. A Renne-barlang titokzatos ékszereinek rejtélye.

A Renne-barlang 1949-ben írta be magát a régészet történelmébe azzal, hogy különös csontokat és tárgyakat találtak benne, melyeket legalább 40 ezer évesnek gondoltak.

Később a kormeghatározás valóban megerősítette, hogy a 40 ezer éves kor valós.

A Renne-barlang rejtélyes ékszerei

A barlangban a sok talált tárgy és a maradványok között találtak kezdetleges ékszereket is. Legalábbis a kutatók azt gondolták, hogy ezek a tárgyak valószínűleg ékszerek lehettek.

Azonnal adódott a kérdés, hogy ezeket az ékszereket pontosan melyik embercsoport, vagy egyáltalán milyen csoport készíthetett.

Először a modern ember művének gondolták az ékszereket, azonban újabb vizsgálatoknak vetetté alá a tárgyakat, és kiderült, hogy ez lehetetlen.

A gyanú a neandervölgyi emberre terelődött.

A barlangban találtak még egy csonttöredéket is, melyet elemezte egy európai kutatócsoport, és arra a következtetésre jutottak, hogy a csontok mellett kiásott ékszereket a neandervölgyi ember készíthette – olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portálon.

Neandervölgyiek?

Érdekes, hogy a tárgyak korából arra következtettek a kutatók, hogy abban az időben a modern Homo sapiens már elkezdte kiszorítani a területen élő “unokatestvérét”, a neandervölgyi embert.

Sokszor volt vita a témáról, mert egyes antropológusok arra a megállapításra jutottak, hogy a neandervölgyi nem volt képes ilyen összetett tárgyak készítésére agykapacitása miatt.

Azonban az újabb eredmények később éppen az ellenkezőjét bizonyították. A neandervölgyi sokkal okosabb volt, mint bárki gondolta volna korábban.

Az új elemzéskor a helyszínen talált csonttöredékek közül vizsgáltak meg néhányat alaposabban. Ezek túl kicsik voltak ahhoz, hogy hagyományos eszközökkel azonosítani lehessen, melyik fajhoz tartoznak.

A csontmaradványokban nem volt elég DNS, ezért a kutatók a fehérjeelemzés új módszeréhez folyamodtak és megállapították, hogy emberi csontokról van szó.

A neandervölgyi maradványokkal összevetve sikerült megállapítani, hogy nagy hasonlóságok mutatkoznak.

Kapcsolat az égiekkel?

Sokak szerint azonban ezek az eredmények sem kellően meggyőzőek, és a csontok nem egyeznek 100%-osan a neandervölgyiek csontmaradványaival.

Az is tagadhatatlan, hogy a lehetőséget azonban nem vizsgálták, hogy a neandervölgyiek esetleg elvehették a tárgyakat másoktól.

Egy merészebb elmélet szerint pedig ajándékba kaphatták őket az égből érkezett civilizációtól, vagyis az ősi időkben elképzelhető, hogy idegenek látogatták bolygónkat.

Bármi is az igazság, talán az összes részletet soha nem fogjuk megtudni az ügyben. Egyben biztosak lehetünk: Az emberiség történelme még számtalan rejtélyt tartogat, melyet meg kell majd fejtenünk.

tudomány rejtély rejtélyek történelem az emberiség történelme


Megtekintések száma: 93901





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet