A röszkeihez hasonló helyzet a Mexikó határán: kövekkel, üvegpalackokkal és petárdákkal támadtak a rendőrökre

2018. október 30., kedd




Hátborzongató: Európai polgárháború?

Mintegy ezer migráns próbált Mexikóba jutni Guatemalából. Kövekkel, palackokkal és petárdákkal támadtak a rendőrökre és a bevándorlási hivatal munkatársaira. Mindez ugyanannál a határátkelőnél történt, ahol egy héttel korábban áthaladt, az amerikai sajtó egy része által Soros-expressznek nevezett migránsok karavánja.

Kövekkel, faágakkal, fémállványokkal dobálták a mexikói rohamrendőröket a migránsok a mexikói-guatemalai határnál. A felvételek kísértetiesen hasonlítanak a három évvel ezelőtti röszkei határostrom képeihez: az illegális bevándorlók ott is mindennel támadtak, ami a kezük ügyébe került.

A csaknem ezer migráns a mexikói határnál sem válogatott az eszközökben. Ahhoz a migránskaravánhoz akartak ugyanis csatlakozni, amelyik már több mint egy hete áttörte ezt a határt, és azóta folyamatosan észak felé tart, az amerikai-mexikói határ felé. Végső céljuk ugyanis az Amerikai Egyesült Államok.

Legutóbb pénteken törték át migránsok ezt a határt. Akkor a mexikói hatóságok mintegy 300 bevándorlót tartóztattak le illegális határátkelés miatt.

Ennek láttán az amerikai belbiztonsági miniszter megerősítette, hogy az Egyesült Államok senkit nem fog az ország területére engedni, akinek nincs arra jogosultsága.

Továbbra is azt mondjuk, hogy akinek nincs joga belépni az Egyesült Államokba, azt nem is engedjük be, és aki beszökik, azt elfogjuk és visszaküldjük – mondta Kirstjen Nielsen az amerikai-mexikói határfal egyik már megépült szakaszánál.

James Mattis amerikai védelmi miniszter pedig vasárnap már arról beszélt, hogy napok óta egyeztetnek a mexikói-amerikai határ megerősítéséről, és már meg is kezdték a betonakadályok odaszállítását.

„Az elmúlt napokban is megbeszéléseket tartottunk és fogunk is. Pont olyan egyeztetések voltak, mint amilyenek a nagy viharok esetében vannak. Eldöntjük, milyen eszközök kellenek, és hogy hány katonára van szükség” – mondta az amerikai védelmi miniszter.

Eközben továbbindult az Egyesült Államok felé az amerikai sajtóban Soros-expresszként is emlegetett több ezer fős migránskaraván. Pontos számukat nem tudni, hiszen folyamatosan változik. 

Legalább négyezren, de egyes becslések szerint akár hétezren is lehetnek.

A karavánt szervező civilek arról is meggyőzték a menet tagjait, hogy ekkora tömegnek senki nem mer útjába állni.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes európa politika menekültek


Megtekintések száma: 14374





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet