A Sayhuite-kő rejtélye: egy ősi civilizáció elveszett darabkája?

2017. április 20., csütörtök




A kövön több mint 200 különleges geometrikus alakzat található, melyek eredete és jelentése ismereten.

A Sayhuite - vagy Saywite - kő a világ egyik legnagyobb rejtélyének lehet a kulcsa. Mind a mai napig nem azonosíthatóak egyértelműen a rajta látható különféle 3 dimenziós geometriai formák.

A hatalmas követ eredetileg Peruban találták meg, 47 kilométerre Abancay városától.

Mi lehetett ez a kő egykoron? Mi volt a célja, és kik készíthették? Egyes vélekedések szerint a Sayhuite-kultúra egyik építőköve lehetett, mely egy korai templomban lehetett elhelyezve.

De miért is ennyire különleges?

Nézzük csak meg ezt a hatalmas követ, mely több tonnát nyom. A vizsgálatok alapján legalább 200 különféle, jól elkülöníthető geometriai forma és alakzat található a felületén.

Ezek között akadnak felismerhetőek, mint például békák, hüllők, és egyéb állatok ábrázolásai, azonban ezek közül rengeteg olyan van, melyek nem egyértelműen beazonosíthatóak.

Egy kutató régész, Dr. Arlan Andrews sem tudja pontosan, mi lehet ezen alakzatoknak a jelentése, és a kőnek a funkcióját is nagy homály fedi, azonban szerinte egy olyan ősi technológia próbájaként használták, mellyel a víz, és annak folyásának egyes tulajdonságait vizsgálták.

Nyomok utalnak rá, hogy a követ többször is megmunkálták egymás után, időnként egymástól teljesen eltérő eszközökkel.

A hatalmas, kör alakú kő négy méter széles, és több tonna súlyú.

Hogy kik készíthették, arról továbbra sincsenek megbízható információk, csak töredékek, melyek nem tesznek túl sokat hozzá a rejtély megoldásához.

Feltehetőleg a Sayhuite-kultúra népe készítette, de ez közel sem biztos, mert erre sem találtak kellő mennyiségű bizonyítékot.

Az inkák kultúrájához köthető eredetet ugyanakkor az alátámaszthatja, hogy a helyszín, ahol a övet eredetileg találták, kifejezetten az inka kultúra egyik fő központja volt.

A követ ma is meg lehet tekinteni, mert ki van állítva a szabadba az Abancay-Cusco útvonalon, nem sokkal távolabb az úttól.

Rengeteg rejtély van még ebben a sziklában, és a nagy részét hosszú ideig nem fogjuk tudni megfejteni...

OSZD MEG másokkal is!

rejtély rejtélyek történelem


Megtekintések száma: 368089





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet