A szabad fegyvertartás: pro és kontra

2017. március 13., hétfő




Több kárt okoz, mint hasznot, vagy jogos önvédelem?

Napjainkban egyre többfelé hallani fegyveres visszaélésekről, illegálisan tartott lőfegyverekről. Ezért arra gondoltunk megpróbáljuk összegezni, amit a témáról gondolunk és arra kérünk titeket, hogy fejtsétek ki ti is erről a véleményeteket...

Ezt a cikket, a következő hír ihlette: A rendőrség 2015. május 25.-én hétfőn reggel, őrizetbe vette azt a szolnoki férfit, aki pincéjében saját készítésű fegyvereivel lövöldözött Tiszafüreden.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Szabó Zoltán elmondta: a a nyomra vezető bejelentés 24.én vasárnap érkezett a rendőrségre. Ebben az állt, hogy a város egyik utcájából lövéseket hallottak. A Tiszafüredi Rendőrkapitányság munkatársai elfogták a melléképület pincéjének falára lövöldöző tulajdonost. Az eset során személyi sérülés nem történt. A rendőrök a melléképületben tíz gyári és házi készítésű lőfegyvert, nagy mennyiségű alkatrészt, továbbá ezer darabnál több különböző kaliberű lőszert találtak és foglaltak le, amelyek tartására és megszerzésére a férfi engedéllyel nem rendelkezett.

A Tiszafüredi Rendőrkapitányság eljárást indított B. Lajos ellen. Az 56 éves férfit előállították, gyanúsítottként kihallgatták és őrizetbe vették. Jelenleg szakértők bevonásával vizsgálják a fegyverek eredetét és azt is, hogy azok köthetők-e más bűncselekményhez. forrás (MTI)

Ahogy Jézus mondta: "Aki kardot ragad, kard által vész." Ez a frázis átvitt és szó-szoros értelmében is örök érvényű igazság. A japán szamurájok tradíciója szerint, "Aki kardot tart a kezében, jobb ha maga is felkészül a halálra." Ez a mondás, ahogy Jézusé is, a szó-szoros és átvitt értelmében is értelmezhető. Aki fegyvert ragad, az nem tétovázhat, ha le kell sújtson azzal. Ezek fényében szinte azonnal fel is merül, miért is ragadna az ember fegyvert egy olyan világban, ahol erre külön szervezetek létesülnek.

Miért próbálna bárki igazságosztót játszani, amikor az igazság és rend fenntartása a rendőrség és a katonaság feladata. Tudjuk, hogy az erőszak csak erőszakot szül. Láthattunk rá megannyi példát a közelmúltban és régmúltban egyaránt. Amerikában például mindennaposak a fegyveres visszaélések. Ott a leggyakoribbak a halállal végződő erőszakos bűncselekmények is. A rendvédelmi szervek tagjai is erőszakosabban járnak el, mint Európában. Nem tudhatják kinek, mi lapul a zsebében. Ki nyúl a fegyvere és ki a telefonja után...

Hazánkban szerencsére még nem lehet legálisan fegyvert tartani, de sajnos úgy tűnik, itt is egyre szélesebb körben terjed az illegális fegyvertartás. Ez nem csak egyértelmű bűncselekmény volta miatt borzasztó. Persze, vannak akik úgy vélik, hogy az önvédelem legjobb módja, ha viselhetünk fegyvert. Mi ellenben azon az állásponton vagyunk, hogy ez a legrosszabb megoldások egyike.

Képzeljük el, hogy betörnek hozzánk. Éjszaka van, otthon vagyunk, de a betörő ennek nincs tudatában. Mi az éjjeli szekrényhez lopózunk, elővesszük biztonságot és erőt adó fegyverünket. 

Ha van rá engedélyünk, akkor sem használhatjuk azt a betörőn, de most a játék kedvéért tételezzük fel, hogy nincs. Szembeszállunk az elkövetővel, aki megijed és ijedtében támadásba lendül. mi meghúzzuk a ravaszt és egy pillanattal később, a betörő sérülten, vagy holtan fekszik tulajdon házunkban... - persze tudjuk, hogy a többi alternatívánk sem túl vonzó, (például.: elbújni és kihívni a rendőrséget, vagy ha lehetőség nyílik rá, elhagyni a házat, és az utcáról hívni a rendőrséget...) de még mindig jobb, mint az előbbi lehetőség. Tovább is fonhatnánk a történetet, de mindannyian tudjuk, hogy ennek nem lehet jó vége.

Nem csak azért, mert elítélnek és elzárnak minket, de azért is mert a lelkünkön szárad egy embertársunk halála. Akármilyen hirtelen haragú is az ember, ha arra kerül a sor, igen nehezen veszi el egy másik ember életét. Egyes tanulmányok szerint, az első és második világháborúban harcoló katonák többször lőttek mellé, mint ahányszor eltalálták a célpontot. (lásd.: National Geographic: A második világháború belülről c. sorozata. )

Mégpedig azért, mert valójában nem akartak ölni. Ezt a cikket azért írtuk, mert kíváncsiak vagyunk, ti hogy vélekedtek erről. A fenti néhány sor csak gondolatébresztésül szolgált, és persze a szerkesztőség álláspontját is hirdeti.

Forrás: Tudnodkell.info

érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 13591





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet