A számítógép botok rejtetten kommunikálnak egymással - úgy viselkednek egyes szoftverek kódjai, mint az emberek

2017. február 25., szombat




Eddig nem ismert, különös anomáliákat fedeztek fel egyes számítógép botoknál.

A számítógép alapú rendszereknél már többször komolyan felmerült annak a lehetősége és gyanúja, hogy a szoftver egyes részei képesek lehetnek rejtetten úgy kommunikálni egymással, hogy azt teljesen maguktól teszik.

Kicsit emberszerű viselkedésminta, melyet eddig még nem figyeltek meg, azonban újabban világszerte egyre több zárt, vagy nem zárt rendszerben fedeznek fel különös kódszintű anomáliákat.

A Wikipédiát is üzemetető virtuális számítógépek, számítógép botok olyan tömörüléseket hoznak létre, melyek úgy kommunikálnak egymással, ami azelőtt lehetetlen volt. Vagy legalábbis ennek a kommunikációt elméletileg nem lett volna szabad megszületnie.

Kialakult volna ezekben a rendszerekben valamiféle mesterséges intelligencia kezdemény? Vagy lélekké állt össze a kód?

Ilyen, és ehhez hasonló zavarba ejtő kérdéseket tesznek fel a szakemberek, és a jövőkutatók, ugyanis a tendenciák látványosak, és az az ijesztő bennük, hogy jelenleg alig értjük meg őket.

A Wikipédia rendszerében, és sok más rendszerben olyan botokat állítottak "csatasorba", melyek automatikusan képesek észlelni a virtuálisan elkövetett vandalizmust, a hackereket, és a rendszerhibákat.

Idővel arra lettek figyelmesek, hogy ezek a rendszerek furcsán működnek, és különféle anomáliákat tapasztaltak a vizsgálataik során.

Észrevették, hogy a botok elkezdtek kommunikálni egymással, és olyan kapcsolatokat létrehozni, mely egyfajta virtuális tömörülést eredményezett, mint a gyülekező csaptoknál.

A fejlesztők és kódoló szakemberek arra jutottak ezek vizsgálatakor, hogy egyes botok képesek olyan viselkedésmintákat produkálni, melyek kiszámíthatatlanok.

Ilyen pedig nem lenne szabad, hogy előforduljon egy általunk megírt kódban, hiszen ott mindennek megvan a maga matematikai függvénye, mely alapján leírható egy adott dolog, vagy modul működése.

"Tényleg úgy viselkednek, mintha emberi jellemzőik lennének. Sokan nem értik a folyamatot, még mi sem, de rajta vagyunk azon, hogy sikerüljön megfejteni azt, hogy mi okozza, hogyan áll elő az egész." - nyilatkozta egy fejlesztő, aki már látott más rendszerekben hasonló anomáliákat előfordulni.

Ezek az anomáliák nem kódhibák, bár korábban felmerült annak a lehetősége, hogy talán bizonyos hiányosságok eredményezik a megjósolhatatlan működéseket, és a rejtett kommunikációt, de a világ minden nagyobb rendszerénél megfigyeltek már hasonlót.

És hogy ez mit is jelenthet számunkra, és a mesterséges intelligencia számára a jövőre nézve? Nos, ezt még nem tudni, de ha valóban kiderül, hogy az egyes kódrészletek, és botok képesek valahogyan "önálló életre kelni", akkor az nagyon nagy óvatosságra intheti a mesterséges intelligencia kutatásokat.

Ugyanis ha egy nálunk sokkalta fejlettebb virtuális térben gyakorlatilag halhatatlan "lény" is képes lesz erre, akkor bármikor meglehet a veszélye, hogy egy napon majd öntudatra ébredve felteszi a kérdést: mi szüksége neki az emberekre?

tudomány technológia technika mesterséges intelligencia


Megtekintések száma: 188970





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet