A szélsőséges időjárás Magyarországon mindennapos lesz néhány éven belül

2017. május 24., szerda




Magyar meteorológus beszélt a legutóbbi hatalmas, és igen extrém felhőszakadásról. Ijesztő jövőképet vázolt fel.

A szakemberek egybehangzó állításai alapján észlelhető már hazánkban is az a vészjósló tendencia, hogy az időjárásunk kezd megváltozni, felborulni.

Ennek apropója lehetett a keddi vihar is, mely végig söpört, nagyon nagy hirtelenséggel.

Mint ismert, 2017. május 23-án, Kedden, egy hihetetlenül nagy felhőszakadás érte el az országot, mely pusztító erejű özönvíz formájában áztatta fel egész Budapestet, és közvetlen környékét is.

Mindemellett Dunaújvárosban még egy hatalmas, igen ijesztő tornádó is kialakult néhány pillanatra.

A fővárosban olyan nagy erővel csapott le a vihar, hogy a tömegközlekedés azonnal meg is bénult, majd rövid időre le is állt.

2 óra alatt legalább 6 centiméternyi eső esett, ami igen extrémnek számít. A víz úgy hömpölygött az utcákon, mintha csak a Holnapután című film egyik jelenetét néznénk újra.

Az Időkép egyik munkatársa, Varga Sándor a 24.hu-nak nyilatkozott az ügyben, ugyanis szomorú és igen ijesztő apropója volt a keddi ítéletidőnek.

"A tegnapi zivatarok legfőbb kiváltó okai az alacsony szinten megjelenő összeáramlási zónák voltak. Ezeken a területeken a szél sebessége és iránya jelentősebb eltérést mutat, ami emelő hatást generál. Ehhez kellő mértékű labilitás és nagy mennyiségű nedvesség is társult, minek eredményeként lassú mozgású, kiadós felhőszakadással és aprószemű jéggel kísért zivatarok alakultak ki" - nyilatkozta.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Az összeáramlási zónák mentén úgynevezett multicellás struktúrába szerveződtek a zivatarok és ezek csaptak le az ország több pontján.

idén már hat tornádót észleltek, ami nem kevés. Bár ezek a tornádók mindig ártalmatlanok voltak, meg kell jegyezni, hogy az országunk történelmében volt már olyan, amelyik az amerikai tornádókhoz hasonlóan képes volt pusztítani is.

1924. június 13-án indult Biáról, és több települést is letarolt útközben, és súlyosan megrongálta a házakat, egészen Vácig.

Forrás: Időkép.hu

A szakemberek tehát érzékelnek egy vészjósló tendenciát. A viharok nem csak egyre erősebbek, de egyre tovább tartanak, és ami a legriasztóbb, egyre nagyobb hirtelenséggel keletkeznek.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A viharrendszerek kialakulása nagyon kiszámíthatatlan, és szinte mindennaposok lehetnek a szélsőségek az elkövetkező 6-10 évben.

Az idei tél is nagyon hideg volt annak ellenére, hogy a globális felmelegedés tagadhatatlan hatásai formálják az időjárást világszerte. Évtizedeken át áttekinthető statisztikák mutatják a tendenciát, hogy a telek egyébként az idei kemény tél ellenére egyre melegebbek.

Fotó: Zsolt / Index

A szakemberek világszerte aggódnak amiatt, ami az időjárásunkkal folyik. Amerikában már annyira tartanak egy esetleges pusztító kataklizmától, hogy a HAARP segítségével - hivatalosan más légkörkutató cégekkel együttműködve - juttatnak fel különféle aeroszolokat, melyek segítségével elméletben csökkenthető lehet az üvegház hatást okozó gázok jelenléte a légkörben.

Nagy kérdés, hogy mi fog történni az elkövetkező másfél évtizedben, de az ijesztő tendenciák tetten érhetőek, és talán csak idő kérdése, hogy minden elromoljon…

OSZD MEG másokkal is! 

globális felmelegedés globális klímaváltozás tudomány érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 132814





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet