​A szentlélek tartja a helyén az „ítéletnapi gleccsert” a tudósok szerint

2022. szeptember 7., szerda




A Thwaites-gleccser teljes olvadása beláthatatlan következményekkel járna.

Akár 65 centiméterrel is megemelheti a tengerszintet a Thwaites-gleccser, ha a bolygó folytatódó felmelegedése során teljesen elolvad, írja a CNN.

Az Antarktiszon található, nagyjából Floridával megegyező méretű, két magyarországnyi területű jégtömeget sokan csak „ítéletnapi gleccsernek” nevezik, mivel beláthatatlan következményekkel járna az olvadása.

A Nature Geoscience folyóiratban hétfőn megjelent tanulmányban arra keresték a választ, hogy mi okozhatta a nyugat-antarktiszi óriásgleccser visszahúzódását, és hogyan viselkedhet a jövőben. A tudósok arra jutottak, hogy az elmúlt néhány ezer évben stabil gleccser valamikor az elmúlt két évszázad során csúszott meg, és halad évi 2,1 kilométeres sebességgel a tengerbe.

Robert Larter tengeri geofizikus szerint

a Thwaites-t ma már csak a szentlélek tartja a helyén.

Az óriásgleccser rohamos olvadása miatt akár kis időtávon, például egy év alatt is hatalmas változások következhetnek be a bolygó életében.

A Thwaites-ről először 1973-ban jelezték a tudósok, hogy jelentősen megemelkedett a gleccser összeomlásának esélye. Egy évtizeddel később kiderült, hogy a Thwaites a tengerfenékhez kötött, nem pedig a szárazföldhöz, így a meleg óceáni áramlatok alulról destabilizálhatják a jégtömeget. Erre 2020-ban találtak is bizonyítékot a kutatók.

Egy tavalyi tanulmány szerint öt éven belül összeroppanhat az a selfjég, ami megakadályozza a gleccser tengerbe zúdulását. A műholdfelvételek alapján a jégtakarón már hatalmas repedések keletkeztek, és csak idő kérdése a katasztrófa. A tudósok a helyzetet ahhoz hasonlítják, mint amikor lassan, pókhálószerűen repedezni kezd az autók szélvédője.

A hétfőn publikált eredmények sem adnak okot derűlátásra. A 20 órás, extrém körülmények között végzett kutatás során arra jutottak, hogy

a gleccser valójában a korábban gondoltnál is gyorsabban visszahúzódhat.

A tudósok remélik, hogy a közeljövőben visszatérhetnek a rendkívül veszélyes gleccserhez, hogy még jobban megértsék a jégtömegben végbemenő folyamatokat.


Megtekintések száma: 6727





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet