A Szépség és a szörnyeteg mögött álló megható titok

2017. március 13., hétfő




Tudtad, hogy a mindenki által ismert történet egy átható metafora egy leküzdhetetlen betegségre?

Előre ki kell jelentenünk, alaposan meg fogsz döbbenni az itteni történet és felvetés hallatán. Az itt olvasottak egy része tény.

Más része pedig lehetséges interpretáció, azaz következtetések, találgatások.

Ki ne ismerné a Szépség és a szörnyeteg című nagyszabású rajzfilmet? A Disney gyakorlatilag ezzel a mesével egyenlő a legtöbb ember szemében a világon, és az az a történet, amit a bolygó minden második lakosa látott már, vagy olvasott.

Egész pontosan 1991-ben került világszerte a mozikba a Disney egyik legnagyobb klasszikusa, a leggyönyörűbb szerelmi történet, amit valaha elmeséltek.

De vajon ismered a mese mögött húzódó rendkívül szívfacsaró történetet? A legtöbben nem tudnak róla, pedig megtörtént, és még az eredeti Szépség és a szörnyeteg meséhez fűződik, nem a hamarosan megjelenő új, élőszereplős változathoz.

Kevesen tudják, de a mese eredetileg nem volt ennyire musical jellegű, és nem voltak benne különféle betétdalok, mert nem erre épült fel a történet.

Azonban akkoriban a Kis hableány című mese nagy sikert aratott, ezért döntött úgy a Disney, hogy megfelelő formátum lenne mégis ez. Kerítettek egy zeneszerzőt, Alan Menken személyében, akinek Howard Ashman szerezte a dalszövegeket.

Ashman azonban a rajzfilm munkálatai alatt tudta meg, hogy AIDS-es. A ór akkoriban halálos volt, és aki egy ilyen diagnózist kapott, nem húzta túl sokáig.

Ashman azonban kitartott, és a stúdió, valamint a rajzfilmen dolgozó munkatársak megrendültsége ellenére sem hagyott alább a munkából.

Megrögzötten dolgozott a dalszövegeken, hogy a Szépség és a szörnyeteg minél meghatóbb, minél szívhez szólóbb legyen.

"Ezek a zenék, és az egész Szépség és a szörnyeteg egyfajta metafora volt neki az AIDS-re" - nyilatkozta nemrég Bill Condon, a most mozikba kerülő új változat rendezője.

Ő is el volt ugyanis átkozva, és pokoli lelki szenvedésen kellett keresztülmennie, miközben egyre erőtlenebbé vált, és a szeretteinek ezt végig kellett nézniük.

Közben pedig reménykedett azon, hogy egy csoda folytán mégis leemelik a válláról ezt az átkot, és gyógyítható lesz a kór.

Azonban sajnos nem így lett, és Ashman néhány nappal a rajzfilm mozikba kerülése előtt meghalt, így soha nem láthatta azokat a dalokat, melykehez a szöveget szerezte teljes pompájukban.

Egyes elméletek szerint a Disney a nemrég bejelentett meleg karakterrel neki állít emléket.

Sokak szerint éppen ezért eleve az sem véletlen, hogy homoszexualitás került bele végül a mesébe, mert így szerettek volna emléket állítani az AIDS-ben elhunyt zeneszerzőnek.

Ugyanis bár ő nem volt meleg, de maga a kór, ami végül magával ragadta, eleinte kifejezetten a melegek körében terjedt.

Mások szerint csak véletlen egybeesésről van szó csupán.

érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 42717





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet