A szomszédban van a koronmavírus: már a lengyeleknél is kimutatták!

2020. március 4., szerda




Egyre közeleg a fertőzés, hacsak már rég nincs itt...

A SARS-CoV-2 vírus okozta első fertőzést egy korábban Németországban járó embernél mutatták ki. 

Az illető jól érzi magát, a nyugat-lengyelországi Zielona Góra város kórházában kezelik – közölte Lukasz Szumowski lengyel egészségügyi miniszter. 

Házi karanténba helyezték a beteggel korábban érintkező embereket, köztük a családtagokat – mondta Szumowski. 

Tájékoztatása szerint az ilyen helyzetben szükséges minden eljárást betartottak.

A beteg telefonon értesítette tüneteiről az orvost, ezt követően speciális mentőautóval szállították kórházba.

Az elmúlt napokban rengeteg hír érkezett a vírusról.

Az észak-olaszországi Milánóban tanuló 21 éves amerikai és egy ugyanennyi idős ecuadori egyetemista február 24-én Milánóból Bécsbe, majd onnan Budapesten és Brnón át Prágába utazott – erről Zdenka Jágrová, a prágai tisztiorvosi intézet igazgatója beszélt kedden.

Kijelentette: az érintett országokat értesítették, illetve húsz embert helyeztek karanténba Csehországban, köztük buszsofőrt és a lányokat kiszolgáló pincért is. Az amerikai lánynak mindkét koronavírustesztje pozitív lett, az ecuadorinak csak a második teszt igazolta a fertőzést.

Bár a lányok két napig tartózkodtak Magyarországon, még senkit nem különítettek el.

Úgy tudjuk, hogy a diákok távolsági busszal érkeztek az osztrák fővárosból Budapestre, ahol airbnb-ben laktak. A busztársaság illetékese megkeresésünkre szűkszavúan reagált, ám azt megerősítették, hogy velük utazott a két diáklány.

– A cég már kapcsolatban van az illetékes hatóságokkal, hogy az esetet gyorsan és részletesen tisztázza. További információt egyelőre nem tudunk megosztani – válaszolta megkeresésünkre a busztársaság szóvivője.

– A járványügyi vizsgálatokat haladéktalanul megkezdtük.

Fel kell deríteni a diáklányok útvonalát, a tartózkodási helyekkel együtt. A felkutatás eredménye határozza meg, hogy milyen intézkedésekre van szükség 

– mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos a keddi sajtótájékoztatón, hozzátéve: egyelőre nagyon frissek az információk, éppen ezért számos kérdés merül fel, amelyek tisztázása végett folyamatosan kommunikálnak a cseh hatóságokkal.

– Nagyon fontos a kontakt-kutatás – hangsúlyozta a tiszti főorvos. – Meg kell találni azokat a személyeket, akikkel érintkezett a beteg. A vele érintkező személyekkel kapcsolatos tevékenységek attól függnek, hogy a diák mikor betegedett meg, mutatta-e a betegség tüneteit.

Ha tünetmentes volt, nem valószínű, hogy az ő környezetében beteget találunk. 

Ettől függetlenül a teljes útvonalat végig kell követni, s ha szükséges, fertőtleníteni kell azt – tette hozzá Müller Cecília, kiemelve: érzékeny vírusról van szó, ami emberi testen kívül nehezen él meg, éppen ezért attól nem kell félni, hogy ha valaki mellett elsétáltak a diákok, az megfertőződött.

Két nap alatt a turistaként Budapestre látogató lányok rengeteg helyen járhattak, s ezek közül szinte bármelyik hely lehetett továbbfertőzési pont, legyen az a szálláshely, egy étterem, esetleg egy éjszakai szórakozóhely vagy tömegközlekedés.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 4721





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet