A technológia szörnyű átka - az okostelefonok és a keresők rombolhatják memóriánkat?

2017. február 26., vasárnap
Egy kutatás szerint elképesztő mértékben romlik a modern ember memóriája. Az okok egyelőre kérdésesek, de vannak konkrét elképzelések.

Mi lenne, ha azt mondanánk, hogy nagyon vigyázz az internetes keresésekkel, és az okostelefon használattal, mert a memóriát, és egyes kognitív képességeid bánják?

A veszély sajnos valós, de az emberek 98%-a nincs tisztában ezzel, pedig kutatásokkal is sikerült igazolni azt, hogy a modern technológiának, és a kényelmes életvitelek megvan a maga átka.

Mégpedig az, hogy képes arra, hogy súlyosan károsítsa a memóriát Gyakorlatilag képes megszabadítani a kellemes és szép, nem utolsó sorban értékes emlékeinktől, ha akarjuk ha nem.

Arról van szó ugyanis, hogy nem csak az elektroszmog - mely mindenkit körülvesz - rendelkezik káros hatásokkal az agyra, és az idegsejtekre nézve.

A modern életvitel adta "lehetőségek" mind arra programozzák az agyunkat és a gondolkodásmódunkat, hogy felejtsünk. Pontosabban, hogy ne jegyezzünk meg semmit, elvégre minden információt kézhez kapunk.

Ma már nem kell a menetrendet fejből megtanulni, arra ott az okostelefonunk. Nem kell tudni a matematikai képleteket a suliban, mert ott van hozzá a telefon. Sőt, vannak helyek, ahol számológépekkel lehet számolni.

Ez pedig súlyosan károsítja a társadalom kollektív intelligenciáját egyes szakemberek szerint. Ugyanis például a hétköznapi példánál maradva: a számológéppel való számolás során az ember nem használja ki az agyát, nem tornáztatja meg a rövidtávú memóriáját.

Az agy pedig generációról generációra egyre inkább háttérbe fogja ezt a rövidtávú memóriát szorítani. Ma azonban nem csak a rövidtávú memória napjai vannak leáldozóban.

Hosszabb távon információt csak kevesen jegyzünk meg, mert feleslegesnek tartjuk. Mindent el tudunk tárolni különféle adattárolókon, vagy a telefonon.

A mai internetes keresők, és a tabletek, telefonok valóságos információs könyvtárakként funkcionálnak, tehát előttünk van egy hatalmas tudás, amit csak használni kell tudni.

Kétségtelen, hogy ennek megvan a maga előnye, és ezt nem lehet elvitatni. Azonban ha valaki midig a készen kapott információkkal bíbelődik, és "csak" használja őket, és nem jegyzi meg, annak idő előtt elkezd pusztulni a memóriája.

Lényegében egy lassú, egyelőre még alig észrevehető globális elbutulás zajlik. Mivel mindent megcsinálnak helyettünk a gépek, és az infrastruktúra, és az információkat is készen kapjuk, ma után gyakorlatilag kutakodnunk sem kell, így a memóriánk képességei elkezdenek majd csökkenni.

Persze ez nem azonnali hatás. Évszázadokban, vagy évezredekben lesz mérhető, de valós és komoly hatásról van szó.

Egy hétköznapi példa ismét: ma már a telefonszámokat sem kell megjegyeznünk, ami tök jó dolog, de hosszabb távon akár káros lehet.

Ugyanis nem egy tanulmányból kiderült, hogy napjaink generációi már egy-két telefonszámnál aligha tudnak többet észben tartani, korábban ez az arány jóval alacsonyabb volt.

Egyszerűen nem vagyunk rákényszerítve, hogy információkat jegyezzünk meg. Az agyunk nem funkcionál többé raktárként, adattárolóként, csak egy olvasási üzemmódban lévő számítógépként, ami nem tárolja, csak szűri, és olvassa az információt, de nem jegyzi meg, mivel arra számít, hogy az információ később is elérhető lesz szükség esetén.

A technológia, és az információk világa persze sok tekintetben nagyon jó, ezt nem győzzük hangsúlyozni. Hiszen a tudatos fogyasztók ma olyan lehetőségek előtt állnak, ha tudják, milyen információkat keressenek, és miket sajátítsanak ki, mint még soha.

Valaki autodidakta módon tanulhat meg gitározni, vagy sajátíthatja el a kvantumfizika alapjait. Azonban a nagy átlag szintén a lassú memóriaromlás folyamatos is erősen megfigyelhető, ami aggasztó lehet a jövő emberi generációira nézve.

technológia technika egészség egészség megelőzés


Megtekintések száma: 35554

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet