A Tesla akkumulátorgyára egy óriási naperőmű által van működtetve

2017. január 12., csütörtök




A Tesla nem bíz semmit a véletlenre, helyette napenergiára bízza a Nevadában működő gigantikus akkumulátor gyárát.

A Tesla nem csak az elektromos autók piacán, és SpaceX terén halmozza az egyre nagyobb technológiai és pénzügyi sikereket. Sokan nem tudják, de a cég a zöldenergiának nem csak az autógyártás terén híve.

Nemrég kezdte meg ugyanis a cé A Nevada állambeli gyártásban, mely hatalmas területen fekszik, és akkumulátorokat gyárt. Mindez még nem is lenne túl érdekes, az azonban azonnal azzá teszi, hogy az egész gyár energiaellátását napenergiából fedezik.

A tervek szerint a gyár nem használ majd közvetlenül fosszilis forrásból származó energiát, ehelyett a szükséges mennyiség nagy részét a tetőre helyezett napelempark biztosítja majd.

A napközben megtermelt és esetleg feleslegessé váló energiát a Tesla Powerpack rendszerekben tárolják majd és egy későbbi időpontban használhatják fel.

A szükséges napelemeket valószínűleg a SolarCity biztosítja majd, ami szintén Elon Musk érdekeltségébe tartozik.

Annak idején, mikor a gyár megépült, arra törekedtek, hogy teljesen elektromos módon lehessen működtetni az egész rendszert, és hogy abszolút semmilyen káros anyag ne termelődjön, miközben üzemel a gyár.

Ez nem véletlen, ugyanis a Teslának manapság is az az imidzse, hogy környezettudatos, hiszen elektromos autókat gyárt.

Az épület fűtését/hűtését az akkumulátorgyártás során képződő melléktermékekből biztosítják majd. A gyárban egy zárt láncú vízrendszer is működik, amellyel 80 százalékkal visszaszorítható az édesvíz-felhasználás.

A Tesla azért is törekszik ennyire, mert az utóbbi néhány évben lett igazán nyereséges, eddig csak mínuszban volt. EZ a befektetőknek jó hír, és jó hír magának a cégnek is, hiszen így végre látató, hogy valóban van jövője az elektromos autóknak, és a környezetbarát, napenergiával működő megoldásoknak.

És nem utolsó sorban végre van egy olyan nagy megacég, mely zászlóshajója lehet ezeknek a modern, környezetkímélő technológiáknak.

A Tesla ráadásul még egy olyan napelemes háztartási rendszeren is dolgozik, mely ha elterjed, gyakorlatilag ingyen áramot tud termelni majd a háztartásoknak, ami óriási előnnyel járhat majd.

Ehhez persze nagy kérdés, hogy mit fognak szólni a különféle energiaszolgáltató nagyvállalatok.

A piaci elemzők szerint ugyanis mindent megtesznek majd azért, hogy ne veszítsenek hasznot az új technológia terjedésével.

tudomány technológia technika zöldenergia


Megtekintések száma: 76912





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet