A Tesla egész szigetet lát el napenergiával

2017. január 4., szerda




A Tesla SolaryCity nevű projektje egy egész szigetet lát el árammal, és annak 600 lakosát.

A Tesla a nem túl távoli jövőben egyre több kisvárost, később várost szeretne ellátni napenergiával, és árammal a SolarCity nevű kezdeményezése keretében.

Jelenleg már működik egy ilyen projekt, méghozzá igen nagy sikerrel.

Egy teljes, kicsiny szigeten fekvő várost, és annak 600 lakosát szolgálják ki folyamatosan elektromos árammal.

A Ta'u sziget Szamoán található, Amerikában. Ez Amerika nyugati partjától 6400 kilométerre. Itt hozta létre az Tesla az első kísérleti 1,4 megawattos napenergia generátort.

Ez a különleges mikohálózat egészen egyedülálló a világon, ugyanis amellett, hogy 5328 napkollektorból áll, az egész várost ellátja.

Olyannyira nagy a hatásfoka, hogy elég napi 7 órányi napsütés, hogy a rendszer teljesen feltöltődjön.

A Tesla Powerpack a cég nemrég piacra dobott akkuja, amitől Elon Musk, a Tesla feje a megújuló energia terjedésének felgyorsulását várja, mivel az eszköz demokratizálja a hozzáférést a napenergiához és az elosztást is: az akkumulátor napközben felszívja a napsugarakból az energiát, este pedig tárolja.

Ez óriási előny a többi napenergia technológiával szemben, és igazi átütő technológiai kapacitás és eredmény.

Mindemellett a Tesla másik nagyágyúja a Powerball 2 nevű akkumulátor lesz, melyet háztartásokban lehet majd használni, és szintén a kisebb rendszerekhez lesz képes napenergiát adni.

A projekt az amerikai belügyminisztérium (DoI), a környezetvédelmi hivatal (EPA) és az American Samoa Economic Development Authority együttműködésével jött létre.

A szigeten nincs elektromos hálózat, ezért azt korábban dízel meghajtású generátorokkal tudták csak előállítani, így most ez egy óriási minőségi ugrás a sziget lakosainak életében.

A SolarCity eredetileg egy külön cég volt, és a Tesla vásárolta fel, és az egyesülést követően döntötték el, hogy Poweepackekkel látják el az egyik hawaii szigetet.

Szeptemberben nyerte meg a Tesla a pályázatot, azóta folynak a kísérleti tesztek, és az irányított működés, mely egyelőre hatalmas sikerrel zajlik.

tudomány technológia technika zöldenergia tesla


Megtekintések száma: 28320





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet