A Titán fellegei látványos videón vonulnak végig

2016. november 10., csütörtök




Kíváncsi vagy, hogyan vonulhatnak végig a felhők a felszín felett egy másik égitesten? Akkor nézd meg ezt a Titánról készült videót, és gyönyörködj a látványban.

Nemrég jelent meg a NASA Cassini űrszondája által készített érdekes, egyben látványos felvétel, melyet az űrszonda 11 órán át készített.

A szonda ugyanis ennyi időn át fotózgatta -20 percenként készített egy képet - az égitest felszínét, figyelve ezzel a légkörben elhaladó lassú felhővonulást.

A Szaturnusz legnagyobb holdjáról van szó, melynek felszínén óriási mély metántavak, tengerek helyezkednek el, emiatt felhők és „metánpára” is van a légkörben.

A képeken a légköri áramlatok mellett bizonyos felszíni formák is jól kirajzolódnak, így a szénhidrogén tavak és tengerek is.

A videón jól látható, hogy bizonyos leszakadó felhők igen változékonyan jelentek meg, majd tűntek el. Ezek a fellegek a becslések alapján 7-10 méter per szekundumos sebességgel haladtak, vagyis iszonyatosan gyorsak voltak.

Vannak olyan alsóbb metánrétegek is, melyek jóval lassabban haladnak ezen felhők alatt, általánosságban véve 1 métert tudnak előre hömpölyögni egy óra leforgása alatt.

Soha ilyen felvétel nem készült még egy másik bolygó légkörében lejátszódó felhővonulásról, és nem csak azért, mert eddig nem volt meg az eszközünk hozzá, hanem mer a Jupiter viharfelhőin kívül más égitesten nem nagyon figyeltek meg még felhőket.

Csak az utóbbi 1-2 éven kezdtek el különös felhőket megfigyelni a Marson is, ezért sokakban felvetődött az élet lehetősége is, azonban ezek a felhők nagy valószínűséggel élettelen összetevőkből állnak, akárcsak a Titánon.

érdekes video érdekesség csillagászat űrkutatás titán


Megtekintések száma: 87311





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet