A Titán lehet a második Föld az emberiség számára

2016. december 5., hétfő




A Titán sokkal jobb otthont nyújtana az emberiségnek, mint a Mars, legalábbis erre jutottak most a kutatók.

Évek óta az a terv, hogy a Marsot valahogyan meghódítsuk. A jövőben emberes Mars missziók fogják kezdetüket venni, és az évszázad végére talán megjelenhetnek az első telepesek is a Marson.

Terraformálódó mars

A Mars ugyanis az előzetes kutatások és vizsgálatok alapján egy terraformálható bolygó, azaz idővel Földszerűvé és lakhatóvá tehető.

Ugyanakkor ehhez még sok évtized munkájára lesz majd szükség, és újfajta, átfogó és jól használható terraformáló technológiákra. Már most is ismerünk olyan módszereket, amikkel 3-4 évtized alatt „életet lehet lehelni” a Marsba.

Persze ez nem azt jelenti, hogy meztelenül lehet majd sütkérezni a Marson, miközben friss levegőt szívunk. Hanem azt, hogy idővel megmaradnak a mikrobiológiai szintű ökoszisztémák a bolygón, amik elindíthatják a bolygó Földszerűvé válását.

A Titánban nagyobb potenciál lehet

Megdöbbentő az az új tanulmány, mely egyértelműen megállapítja, hogy a Titán sokkal kedvezőbb feltételekkel rendelkezik számunkra, mint a Mars. Ha terraformálni kéne, és megélni egy planétán, a kutatás szerint egyértelműen a Titánon kellene új életet kezdenünk, vagy emberi telepeket létrehozni.

Sőt, az állítás szerint ez lehet az egyetlen hely, ahol jól éreznénk magunkat.

Az igaz, hogy a felszínén mínusz százötven-kétszáz fok van, az égből pedig etán és metán esik, ami a szénhidrogén-óceánokba ömlik, de a kérdést ökológiai szempontból megközelítve tényleg nincs jobb választásunk.

Ami egyértelművé válik a naprendszeren végignézve, hogy a Merkúr és a Vénusz azonnal kiesik, noha mindkettőn úgy sejtik, hogy volt korábban élet, mikor még nem voltak ennyire melegek.

A Mars és a Hold már kolonizálható lenne, azonban sokan elfelejtik a fontos tényt, hogy nincs mágneses mezejük és rengeteg káros UV sugárzás éri ennek hiányában felszínüket.

Vagyis képtelenség lenne hosszú távon elélni a felszínen, mert a sugárzástól óriási mutációkat szenvednénk el.

Ezért a marsi és a holdi bázisoknak vagy egy 2 méteres falú tetőszerkezet alá, vagy a föld alá kellene épülniük hosszú távon.

A Titán lehet az új otthonunk egy nap a jövőben

A Titánnal azonban más a helyzet. A Titánnak ugyanis van mágneses mezeje, így védelmet élvezhetünk a káros sugárzásokkal szemben.

A Titánnak nitrogénalapú atmoszférája van, ami ugyan feleannyira vastag, mint a jó öreg Földé, de ez kétségkívül jobb a semminél.

A felszínen óriási szénhidrogén-tartalékok várják a kiaknázást, folyékony és szilárd, homokbuckákra hajazó formában, így az energiaszükségleteinket is játszva kielégíthetnénk, a felszín alatti vízjégből pedig a légzéshez elengedhetetlen oxigénhez is hozzájutnánk.

A hőmérséklet mínusz 180 fokos lenen átlagban, azonban a nyomás és a sugárzás nem jelentene akadályt vagy gondot. A becslések szerint nagyon meleg speciálisan ruhákban és egy légzőkészülékkel már túl lehetne élni a Titánon.

Jelenleg azonban még van néhány technológiai akadály, amit le kellene küzdenünk. Az egyik az, hogy a sugárzástól megvédjük a jövő űrhajósait. Ugyanis a Titánra 7 évig tartana az utazás, ezalatt pedig halálos dózisú sugárzásnak lennének kitéve űrhajósaink.

Éppen ezért az elkövetkező években jobb sugárzásvédelmen, és nagyobb tolóerejű rakétákon és meghajtásokon dolgozik a NASA.

tudomány élet más bolygókon az emberiség jövője


Megtekintések száma: 27755





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet