A Trump-fal tönkreteheti az ökoszisztémát?

2017. február 1., szerda




A megépülő fal állítólag rengeteg élőlény kihalását eredményezheti majd a jövőben.

Már most sokan tiltakoznak Donald Trump fala ellen, melyet az amerikai-mexikói határhoz szeretne majd a jövőben emelni, ugyanis ha megépül, annak beláthatatlan következményei lehetnek a helyi élővilágra nézve.

Komoly aggodalmak övezik a fal tervezetét, és a leendő építkezés menetét. Egyrészt nagy a balhé politikailag is, hiszen az elnök a mexikóiakkal fizettetné meg a falat, mondván, hogy miattuk kell emelni.

Másfelől egy nemrég közzétett tanulmány szerint a helyi ökoszisztémát porig rombolhatja egy ilyen fal, hosszabb távon pedig mér akár Európáig is elgyűrűzhet a fal által kiváltott dominóhatás.

Rengeteg olyan élőlény él az amerikai-mexikói határ környékén, melyek előszeretettel vándorolnak egyik ország területéről a másikra. Ilyen állat a jaguár, a sivatagi vastagszarvú juh, a gyalogkakukk, az arroyo varangy, illetve a fekete foltos gőte – utóbbi két faj a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján veszélyeztetettként szerepel.

A fal képes lesz megállítani a fajok génáramlását, aminek azonnali következményei ugyan nem, de hosszabb távú következményei egyértelműen lesznek, és egyfajta beltenyészet alakulhat ki, ami igen veszélyes a fajokra evolúciós szempontból.

A kerítés nem az egyetlen, hiszen már 1100 kilométeren keresztül fut, és lefedi az amerikai-mexikói határ egyharmadát, most azonban tovább folytatódhat a bővítés.

A gond az egésszel az, hogy a Real ID Act keretében a Belbiztonsági Minisztériumnak korlátlan hatalma van, és ha a biztonság érdekében rendel el valamit, nem kell megvizsgálni, hogy környezetvédelmi szempontból mennyire előnyös, vagy megfelelő.

Eleve aggasztó, hogy ekkora projektek minden ellenőrzés és megfontolás nélkül megépülhetnek - hívták fel szakértők rá a figyelmet.

Megvan a valós veszélye, hogy Trump fala, vagy ahogyan már most is emlegetik: a Trump-fal ökológiai katasztrófához vezethet helyi szinten.

A négy veszélyeztetett faj mellett 23 másik is nagy bajban van, mivel meglehetősen kis területen fordulnak elő a térségben. Ráadásul a kerítés hatására az ott elterjedt növénytakaró is lassan kipusztulhat, ami további áldozatokkal fog járni.

Hasonló jelenség már a világ több területén is lezajlott, hiszen nem csak az Egyesült Államokban épültek az állatok mozgását is akadályozó falak.

Többek között Horvátország és Szlovénia közt egy menekültek feltartóztatására létrehozott vonal a helyi szürke farkasok és az eurázsiai hiúzok életét nehezíti meg, sőt, a szakértők szerint egy nap a barnamedvéket is ellehetetleníti majd.

Valószínű, hogy nem fogja tudni senki megakadályozni a Trump-fal megépítését, mivel az elnök igen makacs, és amit a fejébe vesz, azt véghezviszi.

Ugyanakkor fel kell arra készülnünk, hogy a falnak hatásai lesznek főleg a helyi élővilágra, rendkívül kedvezőtlen hatással, mely felett nem hunyhatunk szemet.

tudomány politika környezetvédelem


Megtekintések száma: 128695





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet