A tudomány határai: algából készítettek mesterséges emberi bőrt

2016. december 21., szerda




Elképesztő határokat feszeget a mai tudomány. Chilében kutatóknak sikerült előállítaniuk egy olyan mesterséges bőrt algából, mely az emberi bőr helyettesítésére is szolgálhat. A jövőben sokkal könnyebbé válhat a bőrátültetés, és képesek leszünk egészséges bőrt növeszteni növények segítségével?

Mesterséges bőr, algából?

Óriási áttörésről számolhatnak be chilei kutatók, akik algák segítségével, gyakorlatilag az alga szöveteiből, annak felhasználásával állítottak elő olyan mesterséges bőrt, mely az emberi bőr egyik alternatívája lehet a jövőben.

A bőr viselkedése, tulajdonságai, de még tapintása is nagyon hasonló a tényleges emberi bőrhöz. Sokan ezért már most úgy tekintenek rá, mint egy anyagra, ami kiválthatja az emberi bőrt.

A korábbi, hasonló irányultságú kísérletek mindeddig kudarcba fulladtak, ugyanis az előállított anyagok egyrészt nem voltak kellően természetesek, másrészt az emberi szervezetek kilökték magukból azokat.

A mostani áttörés azonban teljesen új szintre emelheti az egyes orvosi kezeléseket, de egyes elképzelések szerint még életeket is teremthetünk a segítségével. 

A jelenleg így előállított bőr képes érzékelést is adni az alanyoknak, azaz ugyanúgy érezni lehet vele, tapintani, és fájdalmat előidézni rajta, mint egy igaz bőrön. Egyetlen szépséghibája van jelenleg hogy zöld színű, így ha valakit befednénk vele, úgy nézne ki, mint a Hulk.

Az emberi bőr alternatívája

Miről is van szó? Az algákból előállított mesterséges bőrt az emberi szervezet is képes magába fogadni, egybeolvasztani a már meglévő szövetekkel. Ez azt jelenti, hogy megvan az ember bőrének mesterséges alternatívája.

Ráadásul olcsó, könnyen előállítható, és életek ezreit teheti jobbá, vagy akár meg is mentheti azokat.

Kísérletekkel igazolták, hogy az előállított szövetek bár mesterséges eredetűek, a szervezet mégis képes befogadni. Ha a tesztek és további kísérletek is hasonlóan jó eredménnyel zárulnak, komoly áttörést érhetünk el a bőr pótlásának terén.

A jövő emberén már bármi „cserélhető” lesz

A jövőben ezzel az eljárással és technológiával nemcsak az emberi bőrt lehet majd jól pótolni, és az égési sérüléseket szenvedett betegeknek újra teljes érétkű életet biztosítani, de életeket is lehet tenni különböző műtétek során, kiegészítő kezelésként.

Gondoljunk csak arra, hogy ma már szerveket, komplett végtagokat vagyunk képesek előállítani, vagy épp izomzatot, szintén a semmiből, mindössze néhány őssejt felhasználásával.

Gyakorlatilag már nem maradt – az agyon kívül – olyan biológiai szerv az ember testében, melyet ne lennénk képesek kicserélni, vagy alternatívát nyújtani helyette.

technológia technika egészség orvostudomány


Megtekintések száma: 24243





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet