A világ 5 megoldatlan fizikai rejtélye

2017. július 24., hétfő




Ezeket a dolgokat még mindig nem tudjuk magyarázni jelenlegi fizikai tudásunkkal.

A fizikának sok megfejtetlen rejtélye van, amihez az emberiség a kezdetek óta próbál közelebb jutni, mindeddig sikertelenül.

A sötét energia, az ősrobbanás, vagy épp az idő mibenléte mind olyan dolgok, melyek egyelőre nem megmagyarázhatók jelenlegi ismereteink szerint.

Sötét energia

Senki sem tudja, hogy egyáltalán létezik-e, mivel közvetlenül soha nem sikerült még megfigyelni.

Bár a gravitáció befelé húzza a téridőt az mégis egyre gyorsabban tágul. Hogy erre magyarázattal szolgáljanak, az asztrofizikusok egy láthatatlan tényezőt vetettek fel, ami ellensúlyozza a gravitációt és szétnyomja téridőt. Ez nem más, mint a sötét energia.

Azonban egyelőre nem biztos, hogy egyáltalán van ilyen, mivel az új univerzum modellek már azt mutatják, hogy a rejtélyes erő és energia nélkül is létrejöhetett a világ. Ennek ellenére számos megfigyelés utalhat a létezésére...

Az idő iránya

Senki sem tudja, mi az az idő. vagy hogy miért is találtuk ki egyáltalán. valójában csak az ember agyszüleménye? Bizonyos értelemmben igen, de a valóságban is van olyan, hogy idő. Az ugyanis kirajzolódik, hogy az "idő" nem tud visszafelé telni.

Vagyis a folyamatok megfordíthatatlanok, legalábbis, ha az időrendet nézzük.

Az entrópia egy rendszer rendezetlenségi fokát jellemzi, csak növekedhet, úgyhogy nem lehet visszafordítani, ha már bekövetkezett. Például az üveg gyakran eltörik, de soha nem áll megint össze. Az alapvető kérdés itt az, hogy miért volt az entrópia olyan alacsony a múltban?

Másképpen fogalmazva miért volt az univerzum olyan rendezett kezdetben, amikor egy hatalmas energiamennyiség volt belezsúfolva egy kisméretű helyre? Erre ugyanis egyelőre senki sem tudja a választ.

Multiverzumok

Egyre biztosabb, hogy léteznek a mi univerzumunkon kívül más világok is, azonban egyelőre ezt nem sikerült bizonyítani. Talán az ősrobbanás két ilyen buborék univerzum ütközése volt.

Szóval a kozmikus foltok végtelen számát figyelembe véve a bennük lévő részecskerendszerek ismétlődni kényszerülnek, mégpedig végtelen sokszor. Ez azt jelenti, hogy végtelen számú párhuzamos univerzum van. Ráadásul ezen univerzumok nagy része teljesen ugyanolyan, mint a miénk.

Egyes kutatók szerint, ha így van, talán soha nem fogjuk tudni minden hitelt érdemlően bizonyítani a párhuzamos világok létét.

A kozmikus teremtés pillanata?

Valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva sokkal több anyag van a világban, mint antianyag. Mindezt annak ellenére tapasztalják a fizikusok, hogy az univerzumnak elméletileg szimmetrikusan kellene kezelni a két részecskefajtát.

Ha azonban így lett volna, a protonokat kiiktatták volna az antiprotonok, az elektronokat az antielektronok , a neutronokat az antineutronok, és nem is létezhetne a világ, sem pedig mi. Sokan ezt nevezik az Isten, vagy egy kozmikus felsőbb erő beavatkozásának, melynek következményeként az antianyag nem oltotta ki teljesen az anyagot.

Valamiért tehát maradt egy kis többletanyag, ami nem pusztult el, és ebből lett mindaz, amit ismerünk.

Rend van a káoszban?

A világ talán egyik legnagyobb rejtélye a folyadékok viselkedése, mely rávilágít a káoszban uralkodó rendre, és a rendben uralkodó káoszra.

A fizikusok teljesen értetlenül állnak a jelenség előtt. Valójában nem tudni, hogy az úgynevezett Navier-Stokes egyenleteknek létezik-e általános megoldása. Illetve, ha van is megoldásuk, akkor minden állapotban leírható-e vele a folyadék, vagy eredendően ismeretlen pontokat, azaz szingularitásokat is tartalmaz.

Ez pedig azt jelenti, hogy a káosz természete sem ismert. Ez azért érdekes, mert ez hatással lehet az életünkre is. Ugyanis mi van, ha az időjárást például eleve nem lehet megjósolni, minden igyekezetünk ellenére?

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek univerzum


Megtekintések száma: 94956





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet