A világ legidősebb fáinak nyomában

2016. június 12., vasárnap




A világ legöregebb fái közül több még a fáraók idejében cseperedett, és túlélte az ókor háborúkat, Krisztus keresztre feszítését, vagy a Római birodalom bukását. 1 millió éves nyárfa erdő? A világ legidősebb fa élőlénye klónozza magát? Mi ezeknek a fa matuzsálemeknek a titka? Az örökké élő fák nyomában.

A Matuzsálem fa

A Matuzsálem-fa a világ ma ismert egyik legidősebb fája, egy simatűjű szálkásfenyő a kelet-kaliforniai Fehér Hegységben.

A fából vett minták szerint körülbelül 4700 éves lehet.

Egy szálkásfenyő liget egyik fája, pontos helyét a fa védelmében a U.S. Forest Service (erdészeti szolgálat) titokban tartja.A Matuzsálemnél is öregebb volt az ugyanabból a fajból származó Prométheusz-fa, amelyet 1964-ben kivágtak.

matuzsalem-fa

Az alacsony hőmérséklet, száraz talaj, erős szél és a rövid növekedési időszak miatt nagyon lassan nőnek, a fájuk nagyon sűrű és gyantás, ezért nagyon ellenálló a rovarok, gombák és betegségek károsításával szemben.

Ahogy a fa öregszik, a külső részek egyre inkább elhalnak és gyakran már csak egy vékonyka élő szövetfonal köti össze a gyökereket a maradék élő ágakkal.

A majdnem tízezer éves fa

Svédország Dalarna nevű tartományában lehet találkozni a Vén Tjikkoval. Nem, ő nem egy falusi hős, aki hat liter sört fogyaszt el húzóra, hanem egy lucfenyő, méghozzá

Európa - és a világ - legöregebb élőlénye ugyanis 10.000 éves.

Az Umea Egyetemről érkezett kutatók a gyökerei közt található, elhalt gyökérmaradványaiból vettek mintákat, és a C14-es izotópos vizsgálatok eredménye mindenkit megdöbbentett.

A fa életkora ugyanis 9950 év körüli – Kr. e. 7550 körül mélyesztette először gyökereit a fagyott talajba!

Ennél idősebb fára már nem is számítanak a világban, ugyanis 11.000 éve még a Würm eljegesedés vonta gyilkos jégtakaróba a területet, és világszinten sem akadt hasonlóan idős kihívója a fának.

a-vilag-legidosebb-faja

A fa Kr. e. 7550 körül eresztett először gyökeret. Az írott történelem jelen ismereteink szerint Egyiptomban és vele párhuzamosan Sumérban indulhatott, valamikor Kr. e. 3500 körül. Ekkor a fa már 4000 éve létezett…

Sokan bele sem mernek gondolni, létezhet-e ennél régebbi fa, mely talán még az emberiség korát is megelőzi. A válasz az, hogy igen...

A 80 ezer éves élő organizmus

Az Egyesült Államokban, Utahban található a Pandóként, vagy A remegő óriásként is ismert rezgőnyárfa-erdő, amely a Föld legidősebb élő organizmusa.

A kutatók 80 ezer év körülinek saccolják a korát, de vannak olyanok is, akik szerint az 1 millió esztendőt is elérheti.

A Pando elnevezést kutatók adták az erdőnek. A szó egyébként latin eredetű, a jelentése pedig az, hogy „terjeszkedem”.

pando-erdo

A név az erdő gyökérhálózatára utal, melynek az a különlegessége, hogy minden (kb. 47.000 db) nyárfa ebből származik, sőt mindegyikben ugyanazok a gének találhatóak, tehát a fák egymás klónjai! Ezt az összefüggést az 1970-es években Burton V. Barnes, a Michigan Egyetem kutatója fedezte fel.

Manapság úgy tűnik azonban, hogy Pando veszélybe került. 2010-ben kutatók arról cikkeztek, hogy az erdő pusztulni kezdett.

Az természetes, hogy a fákat néha megtámadják bizonyos betegségek, vagy rovarok, és ezért elpusztulnak. Helyettük azonban mindig hajtottak új sarjak, melyek most teljesen hiányoznak. Ennek köszönhetően az egész nyárfaerdő kihalhat néhány éven belül.

tudomány érdekes érdekesség természet rekordok rekord


Megtekintések száma: 20133





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet