A világ legmélyebb lyukából termelnének energiát

2017. február 3., péntek




A 4659 méterre lenyúló lyukból hozták fel a legmélyebbről valaha felhozott magmintát.

A világ legmélyebb lyuka

A világ legmélyebb vulkanikus lyukának fúrása nemrégiben befejeződött, méghozzá kritikus mélységben, 4659 méteren. A fúrásokat Izland délnyugati észén végezték, és jelenleg et a világ legmélyebb lyuka.

Elképesztő dolgokra derült fény odalenn a lyukban. Iszonyatos nagy nyomás, és 427 Celsius fok hőmérséklet uralkodik odalenn. Mindemellett a történelemben talán először, de egy 21 méternyi olvadt kőzet, vagy inkább maganyagot is a felszínre hoztak egyúttal.

Ezt a mintát elemzés alá vették, és a következő hónapokban alaposan át fogják vizsgálni, hogy rengeteg dolgot kiderítsenek róla geológiailag.

A fúrási munkálatok tavaly augusztusban kezdődtek a Reykjanes-félsziget vulkánján, amely 700 évvel ezelőtt tört ki utoljára. Az eredeti cél az ötezer méteres mélység elérése volt, ahol a hőmérséklet valószínűleg eléri az 500 Celsius-fokot.

Titokzatos halmazállapotú anyag a mélyben

Olyan mélyre sikerült fúrniuk, hogy ott már az olvadt kőzet egy furcsa elegyet alkotott a vízzel, mely iszonyatos hőmérsékleten fortyogott.

Olyan állapotban volt a folyadék, melyet csak szuperkritikus állapotnak hívnak: egyszerre nagyon magas nyomás alatt áll és extrém hőmérsékletű. Ez azt jelenti, hogy se nem gáz, se nem folyékony halmazállapotú, de mindkettőnél több energiát rejt magában.

4659 méternél tovább nem tudtak fúrni, mert elviselhetetlen állapotok voltak odalenn, és a fúrófejek már nem bírták volna, vagy a lyuk omlott volna össze.

Soha nem gondolták volna, hogy ilyen mélyégben majd egy ilyen szuperkritikus gőzzel találkoznak majd. A projekt nem csak azért jelentős, mert ezt felfedezték, hanem azért is, mert ezzel segítik a vulkanikus aktivitás működésének még részletesebb megértését.

Tízszer annyi energiát termel, mint bármi

A fúrás csúcs momentuma egyértelműen az volt, hogy felfedezték ezt a nagy nyomáson jelenlévő szuperkritikus gőzt. A geológusok elmondása szerint a kalkulációk azt mutatják, hogy ez az anyag képes tízszer nagyobb és több energiát adni, mint bármi más, amit geotermikusan a föld alól nyernének.

Ez egy folyadékszerű gáz, melyet fel lehetne hozni a felszínre, és árammá alakítani a tudósok szerint. Ugyanúgy lehetne energiát nyerni vele, mint a geotermikus kutakkal, csak jóval több energiát.

A háromévesre tervezett projekt következő hónapjaiban hideg vízzel töltik fel a kutat, hogy kiszélesítsék azt. Ezután megvárják, amíg a lyuk újra felmelegszik. A kút hőmérséklete várhatóan az 500 Celsius-fokot is meg fogja haladni.

tudomány technológia technika zöldenergia


Megtekintések száma: 28432





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet