A világ legveszélyesebb hangyája: tudod miért?

2021. szeptember 25., szombat




A világ egyik legveszélyesebb élő hangyájaként tartják számon a bulldog hangyát. 

Az Ausztráliában élő fajtól szerencsére idehaza nem kell tartanunk, de ha egy ottani nyaralásunk alkalmával szembetaláljuk vele magunkat, könnyen a rövidebbet húzhatjuk!

A hangya nem a méreteiből adódóan veszélyes, hanem a benne található méreganyagtól. Az ugyanis annyira erős, hogy ég egy nagyobb emlős életét is képes kioltani.

Ráadásul egyedülálló módon egyidejűleg csípi meg, és szúrja áldozatába a fullánkját, amitől a halálos méreg csak még hatékonyabb lesz.

1936 óta legalább három esetről tudunk hivatalosan, amikor ez az állat végzett emberrel. Legutóbb egy gyanútlan farmer lelt rá halálára, miután összetalálkozott vele, majd megcsípte.

A Myrmecia pyriformis néven is nyilvántartott rovar azért ennyire különleges, mert iszonyatosan erős a mérge, és ráadásul percek alatt szét tud terjedni az ember vérkeringésében, ahol végzetes allergiás reakciókat képes kihátalni.

Szerencsére a világ nagy részén nem lehet találkozni vele, csak Ausztrália part menti területein, vidékein szeret éldegélni.

A neve egyébként onnan ered, hogy hihetetlenül agresszív állat, és képes rátámadni az emberre akár minden ok nélkül. Nem fél ugyanis a nagyobb ragadozóktól, így tőlünk sem, mert tudja, hogy ő az erősebb.

A bulldog hangya az egyik legprimitívebb hangyafaj egyébként a világon. Olyannyira más szerveződési szinten élnek, hogy teljesen el vannak vágva más hangyafajok kolóniáitól.

Az alig 20 milliméteres kis rovarnak elég egy csípés, és 15 percen belül a szétterjedő gyilkos mérek képes megölni egy átlagos testalkatú felnőttet.

hihetetlen állatvilág rekordok rekord


Megtekintések száma: 235133





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet