A virtuális valóság lehet a félelmeink legyőzésének kulcsa?

2016. december 8., csütörtök




Viszlát, tériszony, ég veled, klausztrofóbia! A jövőben a virtuális valóság segítségével győzhetjük le félelmeinket, fóbiáinkat. Az orvostudomány nagy áttörést remél, a pszichiátria pedig egy újfajta kezelési formát.

A virtuális valóság nem csak az életünkre fog betörni hamarosan, hanem az orvostudományba is. Ugyanis az orvosok, szakemberek rájöttek, hogy óriási előnyük származhat abból nem csak az orvosoknak, hanem a betegeknek is, ha ezekben a virtuális valóságokban időnként kezelésszerűen „barangolnak”.

Nagyon furcsán hangozhatna ma még az az orvosi utasítás, hogy „Nyugodjon meg, meditáljon sokat, és sétáljon napi 1 órát egy felhőkarcoló tetején!”. Pedig a virtuális valóság betörésével ez 5-10 éven belül teljesen természetes lehet.

Leküzdhetjük vele félelmeinket

A virtuális valóság arról szól, hogy egy sisakon, vagy szemüvegen keresztül arra nézhetünk a mesterségesen létrehozott térben, amerre akarunk, és akár be is járhatjuk azt.

A VR sisakok rohamosan terjednek, hamarosan megfizethető árban lehetnek, és néhány éven belül az orvosi kezelések repertoárjaként is megjelenhetnek.

Ugyanis kutatások bizonyítják, hogy egyes fóbiák leküzdéséhez kiváló technológia lehet a virtuális valóság tudománya, és az általa keltett nagyon élethű illúziók.

Arról van szó, hogy ebben a kibertérben nézhetnénk szembe a minket bántó félelmekkel és fóbiákkal, mint például a klausztrofóbia, vagy a magasságtól való félelem, azaz a tériszony. Utóbbi esetben az lehetne a megfelelő kezelés, ha napi 1 órát virtuális felhőkarcolók tetején sétálgatunk.

Az agyunk ugyanis hozzászokik az impulzusokhoz és a látottakhoz, így sikeresen enyhítheti, vagy akár meg is szüntetheti a tériszonyos tüneteinket a való életben is.

Terápiás kezelések kulcsa lehet

Bizonyos mentális betegségek megoldásának, vagy enyhítésének a kulcs is lehet. Nem kell többé hipnózis, sem másfajta tudatalatti rávezetés, elég lesz a jövőben egy virtuális, az illető személyes emlékeiből összerakott, rekonstruált világban eltölteni egy kis időt, és komoly terápiás eredményeket lehet majd elérni.

Egy szexuális erőszakon átesett illetőt lehetünk képesek így meggyógyítani, ha ugyan az eseményeket nem kell ugyan újra átélnie, de ugyanabban a virtuális térben szembesülnie támadójával.

Egyesek szerint még a gyászt is képes lenne enyhíteni, és mások elveszésének gondolatát új feldolgozási módszerré fejleszteni. Halott hozzátartozóinkkal még utoljára találkozhatunk egy ilyen virtuális térben.

Elbúcsúzhatunk tőlük, ha kell, és erre szüksége van a lelkünknek, akkor talán vissza is járhatunk hozzájuk újra és újra.

tudomány technológia technika test és lélek egészség mentális egészség


Megtekintések száma: 55834





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet