A WHO szerint nagy a veszélye egy világméretű pestisjárványnak!

2017. október 10., kedd




Komoly a baj?

Úgy néz ki, hogy a pestis nemcsak, hogy nem pusztult teljesen ki - mármint maga a kórokozó - de újra feléledhet, és egy minden eddiginél nagyobb járvány robbanhat ki.

A folyamatokat egyre inkább aggódva figyeli az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Madagaszkár területén mér 231 ember fertőződött meg a kórra, és sokan meg is haltak. A régióban olyan ütemben halad a fertőzés, hogy az a WHO figyelmét is felkeltette.

Ők pedig figyelmeztetést adtak ki, egy lehetséges veszélyforrásra. Arról van ugyanis szó, hogy a pestis kórokozója nemcsak újra erőre kapott, de egyesek szerint idővel megnövekedhet az esélye annak, hogy úgy mutálódik tovább, hogy közben olyan tulajdonságokra tesz szert, mely által még halálosabbá, pusztítóbbá válhat.

A fekete halálnak is becézett bubópestis az 1300-as években Európa nagy részét kiirtotta. 

Legalább 50 millió ember halt meg, de nem hivatalos becslések ennél is többre teszik a halottak számát. Ha akkor nem sikerül megállítani, vagy nem állt volna meg a terjedése, sokak szerint Európa lakossága kipusztult volna.

Közép és Kelet-Madagaszkár területén olyan ütemben robbant ki egy pestisjárvány, mely minden eddiginél dinamikusabb és erősebb.

Mindemellett nemrég Amerikában is megjelent a kórokozó, és embereket betegített meg, ott is voltak, akik meghaltak.

Az USA érintett részein fel is hívták a figyelmet a rágcsálók kerülésére, irtására, ugyanis a gyanú szerint ők terjesztették el a kórt a helyi közösségekben.

A mostani kórokozó - ami terjed - az egyik leghalálosabb fajta.

A WHO ezért monitorozni kezdte, és felhívták a veszélyt arra, hogy komoly járványok alakulhatnak ki szerte a világban, ezért nem árt, ha az országok egészségügyi rendszere felkészülnek erre, hogy megelőzzék több millió ember halálát.

A legtöbb virológus attól tart, hogy mai globalizált világunkban, és a repülőjáratok korában sokkal gyorsabban elterjedhet egy fertőzés, így különböző gócpontokat létrehozva világszerte.

Ma már nincsenek országhatárok bizonyos értelemben véve, és egyik kontinensről a másikra is könnyen eljuthatna egy gyorsan terjedő halálos kór.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség járvány pestis világjárványok


Megtekintések száma: 212848





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet