A Yellowstone vulkán a kitörés szélén áll?

2017. szeptember 9., szombat




Újabb rengéseket észleltek, köztük az eddigi legnagyobbat, amit valaha mértek a vulkán körül.

Június óta 2357 kisebb-nagyobb rengést észleltek a földrengéskutató központok és geológiai állomások a Yellowstone szupervulkán régiójában.

Mint ismeretes, sokan úgy vélik, hogy egyfajta kitörés előtti szakaszba léphetett a vulkán.

Legalábbis minden jel erre utal. Az állatok elkezdték elhagyni a vidéket, és sok el is hullott közülük, feltehetően kénes mérgezés miatt, és egyéb, a felszínre felszabaduló gyilkos gázok következtében.

Egyes tavak, források pedig olyan savassá váltak, hogy az emberi testet is képesek lennének percek alatt feloldani.

Olyan helyeken jelennek meg gejzírek, ahol korábban nem voltak, és a föld is időnként mozog, formálódik.

A szupervulkán magmakamrája minden jel szerint elkezdett feltöltődni, és egyre nagyobb a nyomás odabenn. A rengeteg apróbb rezgés nem szokatlan, az azonban már igen, hogy ilyen nagy számban mérték.

Mindemellett többször is megfigyeltek különféle földrengés fényeket, melyek nagyobb erejű rengések, kitörések előtt jelennek meg. A mostani egyik nagy rengés az egyik legnagyobb volt a Yellowstone környékének történelmében.

Az is nagyon aggasztó, hogy sokak szerint a vulkánnak már rég ki kellett volna törnie, ugyanis 70.000 évenként fordul elő egy nagyobb kitörése, és már jó ideje csúszik a következő kitörés. geológiai értelemben gyakorlatilag bármelyik pillanatban kitörhetne.

Mindenki tudja, hogy óriási a veszély.

Egyes vélekedések szerint a szupergazdagok azért kezdtek nagy földvásárlásokba, majd a földjeiken földalatti bunkerek építésébe, mert félnek egy esetleges, a szupervulkán által kiváltott kataklizmától.

A baj akkora lehet, hogy fél Amerikát a kőkorszakba taszítaná vissza. Ezzel a NASA és a Pentagon is tisztában van, előbbi nem véletlen eszelt ki tervet is arra, hogy hogyan lehetne megfékezni a kitörést, vagy akár meg is előzni.

Magma kitörések csak akkor fordulnak elő, ha alaposan megolvasztja az intenzív hő. A magma 35 százalékkal történő lehűtése azonban megakadályozná, hogy egy szupervulkán kitörjön.

Ennek érdekében a tudósok úgy képzelik, hogy megfúrják a kamrát, ahol hidrotermális folyadékok préselődnek a felszínre. Ha vizet adnának ehhez a nagy nyomás alatt lévő környezethez, az elegendő lenne a magma lehűtéséhez.

Mivel veszélyes a környező kőzetek megrepeszése, ezért a NASA azt javasolja, hogy érdemes lenne alulról megfúrni valahogy a Yellowstone vulkán "szívét".

Ez a mai kor technológiájával ugyan nehézkesen, de lehetséges lenne annak ellenére, hogy sci-fibe illőnek hat a gondolat.

OSZD MEG másokkal is!

katasztrófa tudomány hihetetlen kataklizma yellowstone szupervulkán


Megtekintések száma: 183083





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet