Aggasztó: már az óceánok legmélye is súlyosan szennyezett

2018. január 2., kedd




Apró, nanoméretű műanyag darabkákat találtak már a tengerek, óceánok legmélyén is. Mindemellett különféle deformitással rendelkező élőlényeket is megfigyeltek. Pusztulóban van a vízi ökoszisztéma?

Az emberi környezetszennyezés egyre magasabb fokon ég. Olyannyira így van ez, hogy bár az utóbbi években a figyelem leginkább a Földi levegő minőségromlására fókuszált a média, az óceánokban még ennél is nagyobb pusztítás ment végbe.

Az elmúlt 10 évben például a Csendes-óceán élővilágának 90%-a pusztult el, és halt ki. 

Az óceán szinte teljesen elnéptelenedett. Erről rendszeresen arra járó hajósok is beszámoltak, akik egykoron különféle élőlények tucatjaival találkoztak útjuk során, mára viszont egy halott vízterületként köszön vissza rájuk a Csendes-óceán.

Nem csak az a baj, hogy az óceánok a globális klímaváltozás és az egyre nagyobb ütemű melegedés hatására elkezdtek savasodni, ezzel pedig megölve a bennük élő organizmusokat.

Azzal is komoly probléma van, hogy rengeteg helyen túlhalászat van, és évi több százezer tonnányi műanyag szemét kerül a nyílt vizekbe.

Most olyan anyagokat találtak az óceánok legmélyén, melyek egy részét már 1979-ben betiltották, annyira mérgezőek, és károsak voltak.

Rengeteg szerves klórvegyületet vagy PBDE-t találtak a mélyben, valamint több tonnányi nanoméretűre darabolódott, "megbomlott" műanyag részecskét.

Ráadásul ezeket a részecskéket az állatok megeszik, gyakran beépült a halak szervezetébe, és végül az élelmiszeriparon keresztül az emberi szervezetbe is juthatnak.

A befogott mélytengeri élőlényekből vett minták alapján kijelenthető, hogy a súlyosan mérgező, rákkeltő anyagok, amelyeket az USA-ban a harmincas és a hetvenes évek között használtak szigetelő- és tűzálló anyagként, még itt is, ennyi idő elteltével is kimutathatók.

Az ipari balesetek és földfeltöltések révén számos helyen a környezetbe jutó anyagok nem bomlanak le, ezért is lehetnek jelen évtizedekkel később, de a szakemberek megjegyzik, hogy az árkok mélyén vett mintákban magasabb szintet mutattak ki, mint Kína egyik legszennyezettebb folyójában.

A fertőzött, mérgező anyagok, és műanyag darabok az elhulló halak a mélyre süllyedt tetemével juthattak el az óceánok, tengerek és folyók aljára.

Aggasztó a helyzet, mivel mára már gyakorlatilag nem maradt olyan hely a Földön, ami nincs valamilyen úton-módon szennyeződve. Az élővilágnak nagyon komoly erőfeszítéseket kell majd tennie annak érdekében, hogy sikerüljön talpra állnia.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány környezetszennyezés rejtély rejtélyek kataklizma


Megtekintések száma: 105415





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet