Alig 100 nap kellene, hogy kiirtsa az emberiséget egy zombi vírus

2023. március 10., péntek




Egy SIR modell keretében elvégzett szimulációs kísérlet megmutatta, hogy mennyi idő kellene, hogy egy elszabaduló zombi járvány elpusztítsa az emberiséget.

A zombik elfoglalják a Földet! Méghozzá igen rövid idő alatt! No, azért félni nem kell, mert nem a valóságban fog ez megtörténni, legalábbis egyelőre.

A Leicesteri Egyetemen végeztek el egy SIR modellt felhasználó szimulációt, melyben arra a kérdésre szerettek volna választ kapni, hogy mennyi időbe telne egy agresszív zombi vírusnak bekebeleznie az emberi társadalmat.

A számítások szerint sokkal kevesebb idő kellene ahhoz, hogy ez végbemenjen, mint eddig bármilyen zombi film megjósolta.

Az eredmények alapján ugyanis egy jövőbeni zombi vírus alig 100 nap alatt egyetlen fertőzött zombiból kiindulva elárasztaná a világot, és mind a 7,5-8 milliárd embert megölné.

Pontosabban zombivá változtatná őket, és egy nagyon elenyésző mennyiség, 273 ember maradna meg élve és egészségesen.

Ez elképesztően rövid idő, jelenleg egyetlen más hasonló vírus sincs, mely ennyi idő alatt képes lenne kiirtani minket. Ezért is félnek sokan attól, hogy egy a filmekben látott zombi vírus a valóságban is kialakulhatnak, mondjuk a veszettség vírus és az influenza vírus mutálódásával.

Mások inkább az ebola - a tünetei miatt igen "látványosan" néznek ki a betegek - és a veszettség keresztezésével létrejövő szapora vírustól tartanak.

Egyelőre védve vagyunk, és nem valószínű, hogy felbukkanna egy gyilkos vírus, de sohasem lehet előre kiszámítani, mit fog lépni a természet, a biológia.

A szimulációhoz használt SIR modell egyébként a következőképpen működik: a módszer egy rácsmodellt, valamint három különböző típusú embert – fertőzött (I), gyógyult (R) és a fertőzésre fogékony (S) – használ.

A vírusterjedés egy fertőzött embertől (I) indul, és a fertőzésre fogékony közvetlen szomszédjainak (S) adja át a kórt, akik így szintén fertőzötté válnak és így tovább. Igazából kicsit hasonlít az aknakereső játékra.

Azt is kiszámították, hogy egy zombi körülbelül 20 napig lenne életképes, és 90%-os lenne annak a valószínűsége, hogy találnának naponta egy embert áldozatul maguknak.

Ilyen feltételek mellett 100 nap alatt valóban alig két és félszáz emberre fogyatkozhatna a bolygó egészséges lakosságának létszáma.

Ha nem vesszük figyelembe a földrajzi korlátokat, akkor csak 181-en élnénk túl az első száz napot és 190 millió zombi kószálna a világban.

Azonban nem ennyire riasztó minden. Ugyanis ahogyan csökkenne az élőhalottak létszáma, úgy csökkenne a zombik 90%-os hatékonysága. Ráadásul a számítás azzal sem számol, hogy a zombik közül rengeteget megölhetnek az emberek is.

Kiszámolták ugyanakkor azt is, hogy ha 10%-esélye lenne megölni egy embernek egy zombit, akkor 3 évente születne egy egészséges gyerek, és alig 10.000 nap alatt minden zombi elpusztulna, az emberiség pedig túlélné a járványt.

A zombik egyébként nagy valószínűséggel idővel maguktól éhen halnának, ahogyan azt a 28 hónappal később című filmben is láthattuk.

tudomány vírus betegség betegségek világjárvány zombi


Megtekintések száma: 117012





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet