Amerika leghalálosabb kitöréséért felelős vulkánja ismét kitörhet?

2017. június 13., kedd
A Mount Saint Helens alatt mozgolódik valami. Megismétlődhet az 1980-as giga kitörés?

Amerika történetében az egyik legnagyobb és leghalálosabb kitörést a Mount Saint Helens produkálta még 1980 május 18-án.

Az Észak-Amerikában található vulkán különleges módon, a saját oldalát lerobbantva tört ki, 62 embert megölve ezzel, és 600 négyzetkilométernyi erdőt teljesen letarolva és elpusztítva.

A Mount St. Helens északi oldala teljesen leomlott, a kürtőben lávadóm emelkedett ki. A hegy 401 métert veszített magasságából.

A kitörési hamufelhő 25 km-es magasságot ért el. Mintegy 1 km³-nyi vulkáni hamu jutott az atmoszférába, és a levegőbe került kén-dioxid szokatlan színű naplementéket és napkeltéket idézett elő. Az izzó felhő hőmérséklete elérte a 600 °C-ot.

A vulkán kitörése Észak-Amerika addigi legsúlyosabb természeti katasztrófáját okozta.

A jelek szerint azonban mindez belátható időn belül megismétlődhet.

Komoly és látható jelek utalnak ugyanis arra, hogy a vulkán elkezdett újra aktivizálódni.

Egyre több, kisebb erejű rezgést mértek a környéken, és közvetlenül a hegy alatt, ami arra utal, hogy a lemezek és a terület mozog, vulkanikus folyamatok indulhattak meg a Saint Helens alatt.

Csak az április végétől május közepéig tartó időszak alatt 55 kisebb rengést észleltek, ami komoly aggodalomra adhat okot.

Geológiai értelemben ez egy egyértelmű bizonyíték, ugyanis a szakértők szerint akkor szoktak ilyen kisebb rezgéseket és rengéseket érzékelni egy vulkán körül, ha annak magmája újra feltöltődik.

Ez pedig hamarosan egy újabb nagyerejű kitöréshez vezethet.

OSZD MEG másokkal is!

katasztrófa tudomány érdekes érdekesség kataklizma vulkán


Megtekintések száma: 76269

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet