Amit nem mondtak el - MRI-vel is kimutatható az internetfüggőség

2017. február 8., szerda




Az internetfüggőség olyannyira valós jelenség - bármennyire is próbálják eltitkolni - hogy még az agyban MRI felvételeken is érzékelhető változásokat indíthat be az agyban.

Az internetezés nem csak hasznos lehet, hanem káros is. Ugyanis olyan súlyos függőségi mechanizmust indíthat el egyes személyekben, akárcsak egy drog, vagy már káros vegyületek.

Hihetetlen, de igaz, és egyre több szakember áll fel, és nyilatkoztatja ki ezt az igazságot, amit sok ember nem akar hallani.

Még mielőtt félreérthető lenne: nem az internettel magával van a baj, és nem is azzal, ha valaki az internetet megfelelően használja. A függőség a túlzott, napi 16--20 órás internethasználatot jelenti, és azt, hogy valaki képes egyenesen agresszívvé válni, ha nem jut netközelbe.

Ma a jelenség már globális, és egyre inkább terjed az emberi társadalmak között.

A dolog olyannyira komoly, hogy még itthon is foglalkoznak vele a Magyar Tudományos Akadémia szakemberei, és különféle vizsgálatok alapján elmondták, valóban felismerhető, és jól elkülöníthető a kórkép a többi szenvedélybetegségtől.

A kutatások során leginkább azok körében találtunk agyi szerkezeti változást, akik függővé váltak a nettől. Ezek a kóros átalakulások eleinte némi „internetes diétával” még visszafordíthatók. Ugyanakkor vannak már olyan fiatalok, akiknél ez a függőség olyan súlyos, hogy gyakorlatilag nem tudnak elszakadni az internettől, náluk célzott pszichológiai beavatkozásra van szükség.

A vizsgálatok alapján az internetfüggőség épp olyan veszélyes, mint a drogfüggőség, ugyanis alapvetően nagyon hasonló mechanizmus alapján működnek. Többek között érdemes megemlíteni, hogy a World of Warcraft játékosai között többször voltak már halálos kimenetelű esetek.

Voltak ugyanis olyanok, akik annyira a rabjává váltak a játéknak, hogy napokon keresztül nem aludtak, nem ettek és ittak.

Persze az nem lenne megoldás, hogy tiltsuk be a játékot, vagy az egész internetet, hiszen alapvetően nem ezek okolhatóak a dolgokért, hanem az erre való hajlam, és a túlzások. A konyhakést sem tilthatjuk be csak azért, mert valaki az embertársai megölésére használja azt, míg a társadalom túlnyomó többsége mondjuk vajas kenyér készítéséhez.

Felmerült már az is, hogy csökkenti az ember kreativitását, amire szintén irányultak már kutatások a közelmúltban.

Észrevették ugyanis, hogy a mai gyerekek már egészen másképpen működnek. Rengeteg mindent készen kapnak és ez nem csak az intelligenciájukat vetheti részben vissza, de megöli, vagy még csírájában elfojtja a kreativitásukat.

Egyes képességeink tompulhatnak, így a gyerekben eleve tompított képességek kerülnek bele, amik aztán a felnőtté válás folyamatában kiütközhetnek. Egyes szakvélemények szerint ma éppen ezért van annyi mentális beteg gyermek, és lelki sérült kamasz.

A kreativitás mindenkiből kiveszett, helyette készen kapott információkat vagyunk kénytelenek már egész kicsiként feldolgozni, így megtanulunk nem kérdezni, hanem elfogadni.

Az internetfüggőség olyan komoly probléma, hogy még MRI felvételeken is sikerült nemrég kimutatni az agyban keletkezett, ennek hatására létrejövő elváltozásokat.

Vagyis a veszély valós, de egyelőre semmit sem tesz vele a társadalom, mivel nem gondolják, hogy komoly kórképpel állunk szemben.

egészség betegség betegségek eltitkolt tények egészség megelőzés


Megtekintések száma: 57079





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet