Ámulatba ejtően csodálatos mikroszkopikus felvétel néhány ismerős dologról

2016. december 28., szerda
Láttad már, milyen az emberi nyelv mikroszkóp alatt? Hogy pontosan hogyan épül fel egy gomba spóra? Csodálatos mikroszkopikus világ tárul eléd ezekben a képekben.

A mikroszkopikus világban az a szép, hogy olyan dolgok válnak láthatóvá, amiket szabad szemmel sohasem lenne lehetőségünk megfigyelni.

A poratkák titokzatos, medveszerű külseje, vagy a szempillánk, és az azt környező bőrfelület mind-mind úgy néz ki több százszoros nagyításban, mintha egy idegen világban járnánk.

Álljon itt néhány elképesztő kép, mely ebből a világból lett kiemelve.

A gomba spórák a gomba aprócska ivarsejtjei, melyek a gomba későbbi szaporodásáért telelnek, és azért, hogy az adott gombafaj túléljen, és tovább terjedjen környezetében. Az ovális alakú rögök azonban az egyes gombafajok azonosítására is kitűnőek, illetve arra, hogy kiderüljön belőle, hogy az adott gomba mérgező-e vagy sem.

A következő kép megint csak nem egy idegen bolygón készült, hanem itt a Földön. Sőt, még közelebbi perspektívából, ugyanis az emberi test egyik részlete látható rajta. Hogy pontosan melyik? A szempilla, és a szemhéjak. Ugye mennyire bizarrul nézünk ki nagyon közelről?

Ez nem más, mint egy szúnyog feje. Méghozzá legalább százszoros nagyításban. Ha eddig bele sem gondolták, hogy ez a bizarr teremtmény csipked téged nyáron éjszakánként, akkor épp itt az ideje annak, hogy bemutassuk.

Ezek a sűrűn elhelyezkedő, mély és sötét járatok úgy néznek ki, mintha térhálót alkotnának, és talán egy sütemény tésztájának nagyon közeli képe lenne. Valójában azonban ez egy emberi fog, méghozzá egy olyan, mely már alaposan szuvasodásnak indult.

Ez a hegyes, szúrós és riasztóan vörös színű „vidék” nem máshol helyezkedik el, mint az emberi nyelv felületén. Ha mi parányi mikroszkopikus lények lennénk, hozzánk viszonyítva több ezer kilométernyi ilyenen kellene átgázolnunk, hogy elérjük a nyelv peremét.

Ez inkább néz ki egy mélytengeri szörnynek, mint valami kedves kis élőlénynek, pedig valójában ez nem más, mint egy egyszerű zöld hernyó közelről. 

Elképesztő, mennyire sokszínű lehet a mikroszkopikus világ, és mennyire formákban, és érdekes lényekben gazdag.

hihetetlen állatvilág


Megtekintések száma: 49656

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet