Áprilisban érdemes lesz felnézned az égre: csodálatos égi jelenségnek lehetsz tanúja!

2018. április 4., szerda




Bővelkedni fogunk a csodákban!

Együttállásokban és egyéb csillagászati eseményekben gazdag hónap vár ránk-

Azok, akik szeretik az égi jelenségeket, és vágynak egy-egy lártványosabb pillanatra a csillagok között, azok most figyeljenek!

Hold-Szaturnusz-Mars 7-én és 8-án hajnalban

A korán kelők ismét szép együttállásokat láthatnak a hajnali délkeleti égen. 7-én egy sorban áll majd a három égitest, bal oldalt a Mars, középen a Szaturnusz, jobbra a 60 százalékos megvilágítású Hold. 

A két bolygó ekkor 3 fokra lesz egymástól, a Hold pedig a Szaturnusztól 5 fokra. Másnap, 8-án hajnalban a Hold már csak 50 százalékát éri napfény, s égi útján átkerül a Marstól balra, a távolságuk 5,5 fok körül lesz.

Mindkét hajnalon megfelelő a megfigyeléshez a 05:00 körüli időpont, amikor ugyan pirkad már, de még nem túl világos az ég ahhoz, hogy a bolygók megpillantását akadályozza.

Az égitestek ekkor kb. 17-18 fokos magasságban lesznek, így városi környezetben is jól fotózhatók. Ha szabadban, tájjal kombinálva szeretnénk őket megörökíteni, érdemes kicsit korábban, 03:30 - 04:00 körül rászánni az időt, ekkor még csak 8-13 fokon állnak majd.

Állatövi fény

A hónap első napjai kivételével még az állatövi fényt is láthatjuk, 20:30 - 20:45 körül kezd majd felsejleni, s ekkor még a Vénusz is a horizont felett ragyog, így látványos képeket készíthetünk a nyugati égről.

A Vénusz csak 21:10 - 21:30 körül nyugszik majd le, ekkor már teljesen sötét lesz, így szinte zavaróan fényes lesz az égbolt alján, fotón azonban sokkal látványosabb eredményt ad az állatövi fény sávjával és a két közkedvelt, szintén lenyugvóban lévő csillagképpel. 

Tejút a hajnali égen

A Tejút az áprilisi hajnalokon a legszebb, ilyenkor már a horizont felett van a leglátványosabb középső régiója, de még nem nagy magasságban íveli át az eget, így ahol nem fényszennyezett a keleti-déli égbolt, ott érdemes rászánni egy tiszta kora hajnalt az észlelésére.

Erre áprilisban 10-ét követően lesz lehetőség, amikor a Hold később bukkan fel a horizonton, mint a Tejút szíve.

Hajnali 3 körül már láthatjuk a legszebb régiót, a Skorpió és a Nyilas csillagképek közt, nagyjából 04:15-ig van teljesen sötét (ekkor kezdődik a csillagászati szürkület), utána a Tejút íve egyre jobban belemosódik majd a pirkadat homályába. V

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes hihetetlen érdekesség csillagászat


Megtekintések száma: 98035





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet