Apró magnetit szemcsék szennyezik az agyunkat és betegítenek minket

2016. szeptember 7., szerda
A BBC egy új kutatásra hivatkozva arról számolt be, hogy kutatók fedezték fel, hogy az emberi agyban aprócska magnetit szemcsék nyüzsögnek az egyre nagyobb méreteket öltő légszennyezés miatt, melyek naponta betegítenek minket. Rendkívüli bizonyítékot találtak arra, hogy a légszennyezésből származó apró, magnetitnak nevezett szemcsék megtalálják útjukat az agyba is.

A kutatók nagyon riasztó, és egyben megdöbbentő felfedezésnek nevezték a kutatás során napvilágra került tényeket.

Idén az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztetett, hogy a légszennyezés évente akár hárommillió ember idő előtti halálát is okozhatja.  

Riasztó felfedezés, melyben minden ember érintett

A nemrég elvégzett kutatás során atudósok 37 ember agyszövetmintáit elemezték, a legfiatalabb 3, a legidősebb 85 éves volt, mindannyian a rendkívül rossz levegőjű Mexikóvárosban éltek halálukig.
 magnetit-nanoreszecskek-az-agyban

Megvizsgálták 8 manchesteri ember mintáit is, ők 62 és 92 éves koruk között hunytak el, néhányan idegrendszeri károsodás miatt.

Barbara Maher, a kutatás vezetője korábban már azonosított magnetitet egy forgalmas lancasteri utca és egy erőmű környékének a levegőjében.
Úgy vélte, a szemcse megtalálható lehet az emberi agyszövetben is - és sikerült is kimutatniuk. "Félelmetes és megdöbbentő, amikor az agyszövetet tanulmányozva észrevesszük a sejtek között eloszló szemcséket.

Amikor mágnessel kivonjuk őket, milliókat találunk belőlük egyetlen gramm mintában, ami a szövetrombolás millió lehetőségét jelenti" - mutatott rá Maher.

Ezen veszélyes, mondhatni gyilkos szemcsék alakja rendkívül különleges, ezért könnyű volt azonosítani őket, azonban pontos eredetükre még nem jöttek rá. emberi-agy-szennezes

A magnetit bár előfordul az agyban, de nem ekkora mennyiségben, nem ilyen nagy szemcsékben, illetve alakban.

Ezek a szemcsék ugyanis sima felületűek voltak, és gömb alakúak, ilyenek pedig csak különféle járművek motorjában jöhetnek létre magas hőmérséklet hatására.

Vagyis a tudósok egyértelművé tették: különféle járművek katalizátoraiból származnak a szennyeződések.

 

A károsodás felfalja az agyat?

Minden egyes megtalált természetes magnetitszemcse mellett mintegy száz, légszennyezésből származót azonosítottak a tanulmány készítői. Az a nagy kérdés, hogy ezek mennyire befolyásolják az agyat, és az idegrendszert, de a jelek szerint nagyon is rossz hatással vannak az idegpályákra. emberi-agy-2

A részecskék rendkívül veszélyesek, ugyanis az orron át a szaglóközpontba bejutva később beépülnek az agykéregbe, ahol mérhetetlen károkat okoznak hosszú távon.

Az orron ugyanis átjutnak ezek a részecskék, mert annyira parányiak, és a sima, gömbölyű felület is segít nekik ebben. Egyes orvosok már arról beszélnek, hogy talán az Alzheimer-kór, és más betegségek eredetére is magyarázatot adhatnak ezek a titokzatos magnetit és egyéb szennyeződésből származó, agyba jutó részecskék. Ha ugyanis bebizonyosodik, hogy nagymértékben játszanak szerepet az idegrendszeri betegségek kialakulásában, az teljesen más megvilágításba helyezné a légszennyezés problémáját....


Megtekintések száma: 14401

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet