Archív feltvétel az 1936-ban kihalt erszényes farkasról

2017. június 29., csütörtök




A legendás, 1936-ban hivatalosan kihaltnak nyilvánított állatból még élhetnek ma is utolsó megmaradt példányok egyes szóbeszédek szerint. Kihalt-e a tasmán tigris teljesen, vagy sem?

A legendás állat hihetetlen képességekkel volt felruházva, és Ausztrália egyik csúcsragadozójaként vonult be a történelembe. Az utolsó vadon élő példányt 1930-ban lőtték ki, az utolsó fogva tartott, még ismert élő példány pedig 1936-ban pusztult el a hobarti állatkertben napra pontosan 80 éve. 

A legutóbbi komolyan vehető felvétel 2008-ban készült, ez lehet az első ennyi év után, mely egy valós állatot mutathat.

Vesztüket az európai emberek bevándorlása okozta, akik birkákat kezdtek el tenyészteni. A hatalmas birkanyájak könnyű prédát jelentettek az erszényesfarkasok számára, bár a birkanyájakon vámot vettek a telepesek elvadult kutyái is.

1957-ben elpusztult bárányok sérüléseiből következtettek erre, 1961-ben két halász bukkant rá egy állítólagos tasmán tigrisre, de még 1982-ben is látni véltek egyet egy erdei út mentén.

Ezeket a történeteket azonban hivatalosan soha nem sikerült megerősíteni semmiylen módon.

Olyan esetekről is beszámoltak már, hogy különböző, tasmán tigrisre utaló csontokat találtak, egy vadász egy ízben állítólag egy ilyen állatot lőtt le véletlenül, a tetemet zsákba tette, majd letáborozott, de mire reggel felkelt, már a tetem nem volt sehol.

Az egyetlen ma is hiteles és egyben az egyetlen hosszabb tudományos mozgókép anyag az a fekete-fehér videó, melyet a hobarti állatkertben készítettek egy fogságba ejtett példányról.

Nevüket egyrészt a farkasokhoz hasonló testalkatuk és életmódjuk, másrészt pedig a tigrisekre emlékeztető csíkozásuk miatt kapták.

Az erszényesfarkasok – kipusztításukig – Földünk legnagyobb testméretű erszényes ragadozói voltak. Nem véletlen, hogy Ausztráliában az egész kontinensen megtalálhatók voltak.

Egyik legjellegzetesebb védjegye volt - melyet azóta sem sok állat volt képes elsajátítani, az emlősök között pedig nem is találunk ilyet - hogy az állkapcsait akár 120 fokos szögben ki tudta nyitni, ez a videóban is látható. 

tudomány rejtély rejtélyek állatvilág kihalt állatok erszényesfarkas


Megtekintések száma: 204055





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet