Aszteroida csapódhat a Földbe: a NASA megfigyelései szerint már most furcsán viselkedik!

2019. március 18., hétfő




Fogalmunk sincs, mi történik a Bennuval, a Földre potenciálisan jelenleg egyik legveszélyesebb aszteroidával: egyre rövidebbek a napok rajta, és kutatóknak fogalmuk sincs, hogy miért van ez így. 

A kisbolygót megközelítő űrszonda jelenleg azt is vizsgálja, mi lehet az oka ennek a különös változásnak, ami emberi léptékkel mérve lassúnak tűnhet, de

kozmikus szinten igencsak gyors.

A Bennu sebessége ugyanis olyan tempóban változik, hogy nagyjából százévente egy másodperccel rövidebbek rajta a napok. 

Hiába látogatta meg az aszteroidát a NASA OSIRIS-REx nevű űrszondája, egyelőre nem sikerült rájönni, hogy pontosan miért is van ez a rövidülés, illetve a forgás felgyorsulása.

Az 500 méter átmérőjű Bennu igen kivételes objektum: a szakértők úgy vélik, hogy az aszteroida összetétele többé-kevésbé állandó maradt a Naprendszer megszületése óta. 

Az égitest vizsgálata és a Bennuból vett minták ezért sokat segíthetnek a kutatóknak abban, hogy jobban megértsék rendszerünket. „Az aszteroida története a Naprendszer története is”

– nyilatkozta korábban Bashar Rizk, aki az OSIRIS REx projekt egyik szenior kutatója.

Ha megértjük a Bennut, akkor megértünk valami nagyon fontosat a Naprendszerünkkel kapcsolatban is.

A Bennu egyébként egy potenciálisan veszélyes objektum a Földre nézve,mert pályájának vannak pontjai, amelyek összeérnek a Föld keringési pályájával. 

Nagyon kicsi az esélye annak, hogy valójában megtörténik az ütközés, és ha így is lenne, arra csak a 22. században kell számítani – de ez a misszió most segíthet megelőzni a katasztrófát, ha mégis megtörténne.

Az objektum 110 millió kilométerre van a Földtől, és jelenleg 101 ezer kilométer per órás sebességgel halad a világűrben.

Egyelőre 4,3 óra alatt tesz meg egy teljes kört, ami azt jelenti, hogy a Bennu felszínén eddig tart egy nap. Bár a gyorsulás nem tűnhet soknak, hosszú idő alatt komoly változásokat hozhat az űrkavics összetételében és felszínében is.

A gyorsulást egyébként földi teleszkópok és a Hubble űrtávcső által mért adatok összehasonlításából következtették ki: 

észrevették, hogy a forgási sebesség nem egyezik meg az 1999-ben, 2005-ben, majd 2012-ben mért értékek során.

Jelenleg a legjobb ötlet arra, hogy miért is változhat kozmikus léptékkel ilyen gyorsan a forgási sebesség, az aszteroida alakjában rejlik: 

A NASA kutatói úgy magyarázzák, hogy a jégtáncosok pörgéséhez hasonlóan a kisbolygó speciális formája segíti a gyorsulást.

A hosszú távú következménye ennek az lehet, hogy a Bennu elveszíthet magából részeket, vagy egyszerűen széteshet.

OSZD MEG másokkal is!

katasztrófa tudomány érdekes aszteroida


Megtekintések száma: 20207





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet