Aszteroida veszély: a NASA 10 potenciálisan veszélyes űrsziklát észlelt!

2023. szeptember 18., hétfő




A mostani felfedezés olyan veszélyes elemeket tárt fel, melyek valóban nekünk ütközhetnek. Azt is tudják, hogy mekkorák, és mikor következhet ez be - ha bekövetkezik.

A NASA nem túl rég jelentette be, hogy olyan objektumokat észlelt, melyek vagy nagyon közel fognak elhaladni a Földhöz, vagy pedig potenciálisan veszélyt is jelenthetnek azzal, hogy pályánkat keresztezik, és becsapódnak majd.

A NASA NEOWISE nevű - Near Earth Object Wide field Infrared Survey Explorer - nevű szerkezettel akadtak a célpontok nyomára.

Ne feledjük, hogy a NASA költségvetése, és a jelenlegi technológiák mindössze arra elegendőek, hogy az égboltnak csupán a néhány százalékát tudjuk folyamatos megfigyelés alatt tartani.

Ez egy komoly gond, és sokan felhívták már rá a figyelmet, hogy ez nagyon veszélyes, mivel, ha nem veszünk majd időben észre egyszer egy gőzerővel felénk haladó aszteroidát, akkor megírtuk a Föld és az emberiség halálos ítéletét.

Korábban Cseh kutatók is megerősítették, hogy komoly lehetőség van arra, hogy a Taurid meteorrajból egyes nagyobb darabkák idővel elérjék a Földünket is, globális kataklizmát előidézve ezzel.

A mostani felfedezés során 10 olyan objektumra, aszteroidára bukkantak, melyek vagy nagyon-nagyon közel haladnak majd el mellettünk, vagy akár belénk is csapódhatnak.

Némelyik kisebb autó, de van olyan is, amelyik több kilométeres átmérővel is rendelkezhet. Hogy mikor csapódnak be, arról megoszlanak a számítások, de néhány éven belül haladhatnak el majd a Föld közelében.

Ha akkor nem csapódnak be, módosulhat úgy a pályájuk, hogy vagy biztonságosan eltávolodnak, vagy annyira közel kerülnek hogy a következő ittjártukkor már ütközünk velük.

A 10 veszélyes objektum mellett felfedeztek még 97 kisebb űrsziklát, melyek szintén kitérhetnek pályájukról, keresztezve minket.

Az üstökösök apró töredékei eddig is elérték néha a bolygónkat, azonban ezek most komolyabb darabok lehetnek. Ilyenek esetében pedig mindig fennáll az esély arra, hogy amikor elhaladnak mellettünk, néhányuknak megváltozik a pályája, és a Föld vonzásának következtében a felszín felé veszik az irányt.

Ha ellenálló az összetételük, és elég nagyok, akár a Föld felszínét is elérhetik, ez pedig végzetes lehet a Földön élők számára.

Bármikor észrevehetünk olyan nagyobb objektumot, mely csupán napokra, hetekre van attól, hogy nekünk ütközzön és minden kipusztítson a bolygón - nyilatkoztak korábban a NASA egyes szakemberei.

Jelenleg ugyanis nincs konkrét, valaha kipróbált vagy letesztelt aszteroida megsemmisítő terv.

"Bruce Willis módszere nem biztos, hogy minden űrszikla esetén működne, és csak azt érnénk el, hogy darabokban hulljon a fejünkre az egész" - gondolják.

Korábban szóba került, hogy Napszelekkel és lézerrel módosíthatnák a pályáját a Földre potenciálisan veszélyt jelentő űrszikláknak, vagy egyszerűen elégetnék őket. Erre azonban nincs még meg a kiforrott technika, és soha nem teszteltek egy ilyen forgatókönyvet.

Az a nagy kérdés, hogy ha beüt a baj, eléggé felkészültek leszünk-e az adott pillanatban, hogy képesek legyünk megakadályozni a saját kihalásunkat.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány világvége globális kataklizma aszteroida


Megtekintések száma: 164320





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet