Áttörés! Újra kinöveszthetik az elromlott fogunk

2018. szeptember 28., péntek




Egy elképesztő véletlennek köszönhetően megtalálhatták, hogyan lehet regenerálni, gyakorlatilag visszanöveszteni a sérült fogakat. 

A londoni székhelyű King’s College kutatói az Alzheimer gyógyításának lehetséges módjait kutatták, és az egyik ilyen kísérleti gyógyszerről derült ki, hogy rendkívül hatékony a rossz fogak gyógyításában.

Vagyis arra ösztönzi a fogat alkotó csontot – a zománc és a fogbél között található dentint –, hogy nőjön. A szóban forgó, eredetileg neurológiai célokra használt szer megnöveli az idegsejtek mennyiségét, de a fogaknál is működik sejtsokszorosító hatása.

1656634_woman-3498849-960-720.jpg

A kísérleti gyógyszer a fogbél és a zománc közötti részt ösztönzi növekedésre

A kutatók már tesztelték a gyógyszert lyukas fogú alanyokon: sérült fogaik minden orvosi beavatkozás nélkül begyógyultak. Vagyis az már elmondható, hogy az erősen sérült, szuvas fogakra hatásos.

Bár alkalmazására még várni kell a további klinikai tesztek miatt, jók az esélyek rá, hogy létrejöjjön az első foggyógyító gyógyszer.

Paul Sharpe professzor, a King’s College londoni fogászati intézet vezető kutatójának beszámolója a száz legolvasottabb orvosi cikk közé is került, és persze azóta rengetegen jelentkeztek „emberi kísérletre”.

Ezekről egyelőre semmit sem tudni, legkorábban csak jövőre várhatók eredmények, ugyanis a kísérleteket egész biztosan még egy évig végezni kell. Mindenesetre már most bíznak abban, hogy a módszer öt-tíz éven belül elérhető lesz a világ minden részén.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség életmód


Megtekintések száma: 33591





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet