Az 5 leghíresebb magyar betyár, aki rettegésben tartotta hatalmat!

2023. június 1., csütörtök




Betyárság, némi betyárromantikával!

5. Bogár Imre (1842-1862)

Országos hírnevét ifjú korának és szépségének köszönheti. 18 évesen ültették le először, 20 évesen kivégezték. Még a hivatalos leírás szerint is “igen szép külsejű és arcú” volt, a korabeli sajtó szerint pedig egyenesen “leventei termettel, majdnem gyermeteg ifjúsággal, deli szépséggel – és az Isten képmását viselő arcvonásokkal” rendelkezett.

4. Milfajt Ferkó (1807-1836)

Sobri alvezére pechesen végezte: egy elfajult mulatság során saját magát lőtte meg. Más változat szerint a csárdában egy embere eltörte új puskájának tusát egy vendég fején (!), majd a töltött fegyvert földhöz vágta mérgében. A puska elsült és Milfajt lábát térd felett keresztül lőtte. A sebesült betyár azután hamar kézre, majd kötélre került.

3. Sisa Pista (1846-1910)

A legkülönösebb történetű magyar betyár. Birkalopásért került börtönbe, ahol Balázs Sándor (kegyetlenkedéseiért később elcsapott) pandúr durván megkínozta a vallatásnál. Sisa durva bosszút állt: juhászkésével szó szerint lefejezte. A holttesten 50 forintot hagyott a temetésre, meg egy levelet, melyben megmagyarázza tettét és azzal zárja sorait, hogy “ne csudájják hogy ilyen írást kütem, mert boncom volt az asztal”.

Elkapják, 20 évre ítélik. Társával kalandfilmbe illő szökést hajtanak végre a balassagyarmati börtönből (vésővel és reszelővel kibontották hatodik emeleti cellájuk falát és lepedőkből font kötélen leereszkedtek a földszintre), ám elkapják őket. Büntetése egy újabb év.

21 évet leülve jó útra tér, vadőr lesz egy huszárkapitány, majd egy gróf, végül Szokoly Alajos, olimpiai érmes atléta szolgálatában.

2. Sobri Jóska (1810-1837)

Hírnevét vakmerő akcióinak köszönhette: fényes nappal rabolt ki számadót, káptalani pénztárat és egy ezredest is. Már a kormányzati szervek, a nádor, sőt a király is foglalkozott az ügyével és hat vármegye katonasága próbálta elfogni. A végén egy 30-35 fős sereg csapott rajta és öt társán, akik csak szabályos ütközetben tudták térdre kényszeríteni őket. Mikor Sobri látta, hogy reménytelen a helyzet, főbe lőtte magát.

Évekkel később is keringtek legendák arról, hogy valójában patikus lett New York-ban.

1. Rózsa Sándor (1813-1878)

Életével regényeket lehetne megtölteni, meg is töltöttek vele párat. Úgyhogy akkor csak néhány érdekes adat róla:

1848-ban mentelmet kapott és 150 fős szabadcsapatot szervezett, amit azonban nem sokkal később fel kellett oszlatni, mert nem igazán működött a reguláris hadsereggel együtt. Mindenesetre a betyárok és Rózsa Sándor iránt érzett romantika egyik forrása ez a tette

A 60-as években Kuffsteinben ő volt az egyetlen köztörvényes bűnöző (szabadságharcos népszerűsége miatt nem merték kivégezni)- Állítólag a rabsága alatt vasárnaponként pénzért lehetett megnézni a piactéren.

Szabadulás után leginkább vonatokat rabolt ki. Kisteleknél is ezt tette: embereivel felszedték a síneket, ám a kisiklatott vonaton vadászkatonák utaztak, akik hét társát megölték, őt pedig lábon lőtték. Börtönre ítélték, ahonnan ugyan megszökött, de ismét elfogták.

OSZD MEG másokkal is!

magyarország magyarsag történelem


Megtekintések száma: 99370





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet