Az amerikai hadsereg lebegő járműveket tesztel

2016. szeptember 5., hétfő




Ahogy a drónok berobbantak a z apró repülőszerkezetek világába, úgy jöhet a következő forradalom, picivel nagyobb méretekben. 

Az amerikai hadsereg ugyanis különleges, lebegő szerkezeteket, egész pontosan lebegő motorokat tesztel.

A most tesztelt szerkezetek gyakorlatilag átmenetet adnak a motor és a repülő között: gyakorlatilag egy lebegő szerkezetről van szó, amely

a drónok rotorjaihoz hasonló elven tartja fenn magát a levegőben, és 1-2 személy szállítására alkalmas.

Ez már nem az első hasonló kísérlet. Az igazat megvallva a hadsereg már régóta, majdnem az ötvenes évek végétől kezdve próbálkozik hasonló szerkezetekkel, több kevesebb sikerrel.

A legtöbb esetben technológiai és egyéb korlátai voltak a projekteknek, így sokszor még a tervezőasztalt sem hagyták el a konkrét tervek, prototípusok.

Most azonban a projektből már van prototípus is, és a technológiai korlátok is elhárultak.

A titkos katonai projekt még 2010-ben indult,  “Taktikai Felderítő Jármű” név alatt, amit azóta sikerült még egy kicsit fantáziátlanabbra csiszolni: a JTARV a Joint Tactical Aerial Resupply Vehicle - ami nyers fordításban annyit tesz, mint Közös Használatú Taktikai Légi Utánpótlásszállító Jármű.

Ez pedig nem más, mint egy ténylegesen működőképes katonai lebegő motor. A napjaink legmodernebb technológiáján alapuló eszköz még arra is képes, hogy ember nélküli, távirányítású kapcsolaton keresztüli irányítással távolról lehet vezérelni.

Az eszköz jövőbeli egyik célja az lesz, hogy  el tudjon juttatni az utánpótlásokat a harcmezőn szétszóródott katonáknak anélkül, hogy ezzel egy sofőr életét kellene veszélyeztetni.

A jármű prototípusát nemrég egy nyílt napon is bemutatták, az itt rögzített videón az 55. másodpercnél bukkan fel a lapos, elnyújtott alakú, több rotor által hajtott és stabilizált berendezés.

Már több ízben beszámoltunk róla, hogy a hadviselés valamiféle csendes forradalmon ment és megy keresztül mostanában. Sokan úgy vélik, hogy a jövő háborúit már robotokkal fogjuk megvívni egymás ellen.

tudomány technológia technika titkos katonai technológia


Megtekintések száma: 37628





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet