Az amerikai környezet 48-szor ártalmasabb a rovarokra, mint 25 éve

2019. augusztus 31., szombat




Négy amerikai kutatóintézet vizsgálata alapján a vidéki környezet az USA-ban 48-szor mérgezőbb hatást gyakorol a rovarokra, mint 25 évvel ezelőtt – írja a theguardian.com. Gyakorlatilag bekövetkezett az, amit Rachel Carson ötven évvel ezelőtt 

„A néma tavasz” (Silent Spring) című könyvében megjósolt, miszerint az erősen mérgező peszticidek elnémítják a madarak énekét, és kiirtják a hasznos rovarok jelentős részét.

Egy közelmúltban a National Georgaphic folyóiratban megjelent tanulmány szerint ebben 92 százalékban a 90-es években bevezetett és több mint 140 növényfajra (a gyümölcsfáktól a gabonafélékig és a zöldségekig) alkalmazott neonikotinoidok több éves használata tehető felelőssé, amelyek legalább annyira mérgező hatásúak, mint a korábban betiltott DDT volt. 

A neonikotinoidok tulajdonképpen idegmérgek, a rovarokat az idegrendszerük megtámadásával pusztítják el, káros hatásuk pedig a kezelés után több évvel is érezhető, és kimutatható az ökoszisztémában.

A neonikotinoidokat a kórokozóknak a korábban használt peszticidekkel szemben megnövekedett rezisztenciája miatt kellett bevezetni.

Velük azonban egy „robbanás” következett be a növényvédő szerek toxicitásában, ami elpusztítja a katicabogarakat, a háziméheket, és a földi élet fenntartásában fontos szerepet játszó egyéb hasznos rovarok tömegeit is.

A kutatók nem zárják ki, hogy más növényvédő szerek ugyanolyan károsak lehetnek, azt viszont biztosan állítják, hogy a neonikotinoidok hatása minden egyéb szernél hosszabb ideig érezhető, és azok nemcsak a rovarállomány egy részének elpusztításával fejtik ki hatásukat, hanem a rovarok memóriájának, illetve tanulási és táplálékszerzési képességeinek megzavarásával is. 

Emellett a neonikotinoidok szisztemikusak, azaz vízben oldhatóak, így a növények által felszíva megmérgezik azok leveleit, termését, pollenjét és minden részét.

A rovarvilág védelme egy nagyon összetett feladat, mint ahogy a pusztulásért sem kizárólag a növényvédő szerek okolhatók. 

A pusztulás fékezése érdekében a tudósok átfogó, országos intézkedéseket javasolnak, amelyeket a rovarok életmódjának és életterének folyamatos megfigyelésével kell kezdeni.

Fontos lépést jelent a környezetvédelem iskolákban való oktatása is.

Ugyanakkor a gazdálkodók is sokat tehetnek a méhek és más beporzók védelméért, például virágos növények ültetésével és a növényvédelmi munkák okszerű tervezésével. 

Ezen túlmenően szorgalmazni kell a környezetkímélő gazdálkodás előtérbe állítását és a biodiverzitás megőrzését.

Ezen belül fontos szerepet játszhat a biotermesztés területi arányának jelentős emelése.


OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes


Megtekintések száma: 11085





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet