Az antibiotikum kezelést forradalmasító megoldáson dolgoznak Szegeden

2016. november 26., szombat




A Szegedi Biológiai Központja és a Szegedi Tudományegyetem emberei közösen dolgoznak egy a z antibiotikumoknak is ellenálló szuperbaktériumok ellen is hatásos újszerű antibiotikum kezelésen.

A Szegedi kutatók egy olyan eljáráson, vagy ha úgy tetszik, kezelésen dolgoznak, ami megoldást jelenthet a szuperbaktériumokkal szemben. A szuperbaktériumok ugyanis az utóbbi években egyre vészesebb ütemben terjednek, és ütik fel fejüket nem csak Magyarországon, hanem a világ minden országban.

Arról van szó, hogy a túlzott antibiotikumos kezelések miatt kialakult sok baktériumban egyfajta rezisztencia, ami lehetővé teszi számukra, hogy napjaink modern antibiotikumai ne legyenek rájuk hatással.

Ezek a baktériumok ugyanis annyira ellenállóak, hogy teljesen immunissá váltak a legtöbb korábban hatásos antibiotikumra. Vagyis lényegében nincsen ellenszer rájuk, és akit egy ilyen fertőz meg, az könnyen belehalhat a kórokozó rombolásába.

Már a nemi úton terjedő betegségek, a szifilisz és a gonorrhea is rezisztenssé kezdenek válni, éppen ezért az Egészségügyi Világszervezet globális problémának tekinti az antibiotikumokkal szemben ellenálló kórokozókat.

Ha most robbanna ki egy fertőzéses szuperbaktérium által indukált világméretű járvány, akkor mire hatásos ellenszert fejlesztenénk ki, akár az emberiség fele is belepusztulhatna.

Éppen ezért várják sokan reménykedve, hogy mire jutnak a magyar kutatók, ugyanis 812 milliós támogatással egy olyan fejlesztésbe kezdtek, mely véget vethet a szuperbaktériumok fenyegetésének.

Napjainkban egyre nagyobb problémát okoz, 2050-re pedig a vezető halálokok egyike lehet az antibiotikum-rezisztencia, vagyis hogy a bakteriális kórokozók egyre ellenállóbbak az antibiotikumokkal szemben.

A problémát tovább súlyosbítja, hogy a baktériumok gyakran multirezisztensek, azaz több antibiotikummal szemben is ellenállóak.

A kutatók jelenleg azt vizsgálják, hogyan válnak rezisztensség az ellenálló baktérium törzsek, ezután ha már ismerik a hatásmechanizmust, megpróbálnak olyan antibiotikum törzseket létrehozni, melyek képesek elpusztítani a szuperbaktériumokat.

A rezisztencia kialakulásának kontrollálását és kiküszöbölését a gyógyszerkutatás központi elemévé szeretnék tenni, ezzel az új megközelítéssel elmondásuk szerint sikeresen fel lehetne venni a baktériumokkal a küzdelmet.

Úgy sejtik, hogy több molekula egyidejű alkalmazásán alapulva a meglévő antibiotikumokat is újra hatékonnyá tehetik, így a szuperbaktériumok okozta halálokok visszaszoríthatóak leszek a jövőbe.

A Martinek Tamás professzor, az SZTE GYTK Gyógyszeranalitikai Intézet vezetője által irányította programba nyolc új kutatót vonnak be.

egészség betegség betegségek


Megtekintések száma: 32940





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet