Az aszteroida bányászat az emberiség jövője?

2016. december 12., hétfő




Már 2020-tól megkezdődhetnek az első bányászati munkálatok, melyek forradalmasíthatják az emberi energiafelhasználást, és új anyagok megjelenésért idézhetik majd elő.

A Föld energiatartalékai elkezdtek kimerülni, és az elkövetkező 50-100 évben elérhetjük azt a pontot, amikor már komoly energiahiánnyal fogunk küzdeni.


Az aszteroida bányászat lehet a jövő energiaforrása

Az emberiség már elkezdte kutatni az alternatívákat, és a fúziós, és egyéb zöldenergiák rendkívül kedvező hatással kecsegtetnek, azonban az űrkutatás szintjén is meg fog jelenni az energiagazdálkodás, és az úgynevezett energia bányászat.

Ez annyit fog takarni, hogy az elkövetkező évtizedekben különféle űreszközök segítségével megkezdjük az űrben kóborló aszteroidák bányászatát.

Első hallásra úgy hangzik, mintha valami sci-fi film egy jelenetét írnánk le, pedig az emberiség komolyan gondolkodik, mi több, már fejleszti az eszközöket, hogy aszteroida bányászatot hajthasson végre 2020-ban.

Rengeteg energia, kis helyen

Sokan úgy vélik, hogy a különböző aszteroidákban, üstökösökben, meteoritokban található ásványi anyagok és egyéb energiahordozók olyan minőségűek, és olyan komplexitásúak, hogy nagyságrendekkel nagyobb és több energiát lehetne belőlük kinyerni, mint máshonnan.

Egy néhány száz méteres űrsziklából kinyert energia képes lenne egy hatalmas metropoliszt ellátni egy évig árammal, és energiával.

Ehhez persze majd a Földi technológiát is teljesen át kell alakítani. A kőolaj, és a földgáz meg fog véglegesen szűnni, mivel ezeket az anyagokat nem találjuk meg az űrben keringő objektumokon, ellenben sok másfajta, a Földön egyébként ritka anyag lehet a meteoritok belsejében.

Arról van szó, hogy át kell majd csoportosítanunk egyes dolgokat a technológiai terünkben. Ami eddig régebbi típusú energia hordozókra támaszkodott, azokat megújuló energiahordozókkal való működésre cseréljük, és rengeteg eszközt átalakítunk, hogy hasznosítani tudja az űrbányászatból keletkező energiákat.

Óriási lehetőségek vannak benne

Az aszteroidák vize az űrben folyékony oxigénné és folyékony hidrogénné bontható le, vagyis rakéta hajtóanyag készíthető belőle.

A víz világűrbe juttatása rendkívül költséges, ezért a tervek szerint azt az aszteroidákról termelik ki, majd eljuttatják egy űrállomásra, ahol üzemanyaggá alakítják. Ezután a kereskedelmi műholdak vagy űrhajók ellátására használhatják.

Az aszteroidák az űr egyik legértékesebb nyersanyagát tartalmazzák, ami nem más, mint a víz, s mi ezt akarjuk megszerezni. A víz a legfontosabb dolog, amit birtokolni kell egy űrállomáson, a Holdon vagy a Marson – vallják a kutatók és a mérnökök.

Energia, 3 fő forrásból

Az emberiség a jövőben a tervek szerint egyszerre 3 forrásból is energiát fog tudni nyerni. Az aszteroidák bányászatából, a kisebb űrsziklák Földre való hazaszállításából, és feldolgozásából, valamint a más bolygókon való bányászati kitermelésből.

Eleinte még cégek támogatásával, kisebb szerkezeteket juttathatunk majd az űrbe, melyek kis mennyiségű nyersanyagot bányásznának, később azonban a szponzorációk és az állami támogatások beindulásával már olyan szerkezetek is az űrbe juthatnak, amik a helyszínen képesek lesznek elvégezni a nyersanyag átalakítását a megfelelő energiává.

Az biztos, hogy ez lehet a jövő megfelelő energiaforrása, melyet még a Földön is rengeteg helyen, rengeteg területen használni fognak.

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 13883





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet